SOLARNA OLUJA ĆE POGODITI ZEMLJU 6. JULA: Očekuju nas brojne smetnje (VIDEO)

Novosti online

05. 07. 2022. u 22:02

PREMA izveštajima, solarna oluja će pogoditi Zemlju sutra, 6. jula.

СОЛАРНА ОЛУЈА ЋЕ ПОГОДИТИ ЗЕМЉУ 6. ЈУЛА: Очекују нас бројне сметње (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Nadolazeća solarna oluja je rezultat sunčeve pege koja je izbacila veliku količinu solarnih čestica ka Zemlji. Sada, putujuće čestice, poznate i kao solarni vetar, treba da udare u Zemlju.

Nastala geomagnetna oluja može da izazove smetnje kratkotalasnih radio signala, kao i da izazove projekciju aurore. Međutim, postavlja se pitanje da li je dovoljno jaka da izazove proširena oštećenja komunikacione mreže ili satelita.

Izveštaj dolazi sa SpaceWeather sajta, koji potvrđuje podatke američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

- Prognostičari NOAA kažu da postoji šansa za manje geomagnetne oluje klase G1 6. jula, kada se očekuje da će tok solarnog vetra pogoditi Zemljino magnetno polje. Gasni materijal teče iz rupe nalik kiklopu u sunčevoj atmosferu - piše u izveštaju.

Sa G1 klasifikacijom, koja označava solarne oluje najslabijeg tipa, dolazeći magnetni fluks verovatno neće oštetiti satelite ili GPS sisteme. Međutim, postoji mogućnost ometanja kratkotalasnih radio frekvencija.

NOAA klasifikuje solarne oluje u pet kategorija, od G1 do G5. Solarna oluja klasifikacije G5, poput Karingtonovog događaja, bi danas ne samo oštetila satelite, uticala na internet i mobilnu mrežu, već bi mogla da izazove kvar naših elektronskih uređaja, kao i kvarove na električnoj mreži. Takođe bi mogla da izazove i šumske požare zbog svog visoko nabijenog zračenja.

Intenzitet i učestalost solarnih oluja su porasli u nedavnoj prošlosti, kako se sunčeva aktivnost povećava unutar Sunca. Sunce prati solarni ciklus dug 11 godina i približava se fazi solarnog maksimuma, gde je najaktivnije i može izazvati nasilne solarne oluje.

Prošle nedelje, NASA je izvestila o retkom fenomenu gde su dva različita solarna vetra udarila u Zemlju, uzrokujući da se magnetosfera otvori i pusti opasno sunčevo zračenje. Iako iznenađujuća solarna oluja nije bila dovoljno jaka da izazove bilo kakav poremećaj GPS sistema ili satelita, izazvala je iznenađujuću auroru za ljude na višim geografskim širinama.

(Smartlife)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTREBAN VAM JE NAJBOLJI INTERNET: A1 Srbija je mreža u koju prelazi najveći broj korisnika u Srbiji