TRKA U SVEMIRU: Kinezi najavljuju - Doneće uzorke sa Marsa dve godine pre Amerikanaca i Evropljana

Novosti online

22. 06. 2022. u 00:36

KINA radi na složenoj misiji prikupljanja uzoraka sa Marsa i dostavljanja na Zemlju. Misija koja nikada do sada nije pokušana trebalo bi da bude pokrenuta 2028, s ciljem da uzorci Crvene planete stignu na Zemlju 2031. godine, ili dve godine pre zajedničke misije američke i evropske svemirske agencije, NASA i ESA.

ТРКА У СВЕМИРУ: Кинези најављују - Донеће узорке са Марса две године пре Американаца и Европљана

Foto: CNSA via AP

Glavni dizajner orbitera i rovera misije Tjanven-1 Suen Cedžou predstavio je planove za donošenje uzoraka s Marsa na Zemlju, tokom prezentacije održane 20. juna. Prema najavama, krajem 2028. godine trebalo bi da budu obavljena dva odvojena lansiranja ka Crvenoj planeti s ciljem da se uzorci donesu na Zemlju u julu 2031. godine.

Cedžou je imao prezentaciju na forumu o tehnologijama istraživanja dubokog svemira, koji je deo seminara povodom proslave 120. godišnjice Univerziteta u Nankingu. Kineski ambiciozni vremenski okvir sukobljava se sa Nasom i Esom koje imaju zajednički plan pokretanja sopstvene misije i isporuke uzoraka kamenja i prašine na Zemlju početkom sledeće decenije. Prema rasporedu, ESA bi lansirala orbiter za povratak na Zemlju 2027. kako bi pokupila uzorke koje je sakupio rover „Perseverans“ do 2033. godine.

Nasa je u martu objavila planove da odloži sledeću fazu svoje kampanje povratka uzoraka sa Marsa i podeli misiju lendera na dve odvojene svemirske letelice kako bi smanjila ukupni rizik programa. Složena misija sa više lansiranja imaće jednostavniju arhitekturu u poređenju sa zajedničkim NASA–ESA projektom, sa jednim sletanjem na Mars i bez rovera koji će uzorkovati različite lokacije.

Ulazak, spuštanje i sletanje naredne kineske misije na Mars, Tjanven-3, primeniće tehnike korišćene tokom misije Tjanven-1 2021. godine, dok će se za uzorkovanje marsovskog tla i stena koristiti tehnologija korišćena tokom istraživanja Meseca. Kada letelica sleti na Mars u septembru 2029, četvoronožni robot će prikupiti uzorke i preneti ih u dvostepeno vozilo za prevoz. Ovo vozilo će tada poleteti i spojiti se sa kineskim orbiterom koji će čekati u orbiti Marsa, koji bi trebalo da otputuje na Zemlju u oktobru 2030. i stigne u julu 2031. godine.

Primetno je da Kineska svemirska administracija (CNSA) ima sličan plan kao NASA, međutim, njihova misija se smatra manje složenom.

Kineski stručnjak je čak rekao da će tim Tjanven-1, prve kineske međuplanetarne misije, izvesti i „test kočenja“ u orbiti Marsa kako bi vežbao za misiju Tjanven-3.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju