UNIŠTENA ČETIRI SATELITA NASA: Privatna kompanija – Izvinite, dešava se

P. Z. S. /rt.com

11. 02. 2022. u 14:12

IZVRŠNI direktor Astre Kris Kemp izvinio se na Tviteru u četvrtak nakon neuspeha, pošto se raketa nosač otela kontroli nekoliko minuta nakon lansiranja i pala na Zemlju.

УНИШТЕНА ЧЕТИРИ САТЕЛИТА НАСА: Приватна компанија – Извините, дешава се

Foto AP

Tom prilikom uništena su četiri mala NASA CubeSats-a.

-Imali smo problem u današnjem letu. Duboko mi je žao što nismo bili u mogućnosti da isporučimo teret naših kupaca. Ja sam sa timom koji pregleda podatke, daćemo više informacija čim budemo mogli - rekao je Kemp u saopštenju.

Raketa je nosila četiri mala satelita u sklopu Nasine misije ELaNa 41, za koju je svemirska agencija tvrdila da je „uzbudljiva inicijativa“ koja je osmišljena „da privuče i zadrži studente u naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim disciplinama“.

Tri satelita su kreirale obrazovne ustanove, dok je jedan napravio Nasin svemirski centar Džonson. Nasin program demonstracije usluga lansiranja preduzetničke klase (Venture Class Launch Services Demonstration), koja je dodelila ugovor, prihvata da njene aktivnosti predstavljaju „veći nivo rizika od većine misija“.

Uzrok kvara još nije otkriven, ali prvi medijski izveštaji sugerisali su da je problem nastao zbog odvajanja gornjeg stepena rakete od nosača. Kompanija Astra sa sedištem u Kaliforniji je ranije pokušala sa četiri orbitalna lansiranja, od kojih tri nisu uspela, a četvrto nije nosilo teret.

Poslednji neuspeh doveo je do slobodnog pada cena akcija Astre za 26%.


CubeSats su mali sateliti koji se lansiraju preko raketa u svemir, "igrajući sve veću ulogu u istraživanju, demonstracijama tehnologije, naučnim istraživanjima i obrazovnim istraživanjima u Nasi", navodi agencija.

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri