TU JE ZAVRŠIO I RUSKI "MIR": Groblje svemirskih letelica - Međunarodna svemirska stanica pašće u Pacifik (VIDEO)

Tanjug

05. 02. 2022. u 22:23

MEĐUNARODNA svemirska stanica (MSS) će raditi do 2030. godine, pre nego što će se 2031. godine srušiti u Pacifik, saopštila je NASA.

ТУ ЈЕ ЗАВРШИО И РУСКИ МИР: Гробље свемирских летелица - Међународна свемирска станица пашће у Пацифик (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/NASA

U ovonedeljnom izveštaju, američka svemirska agencija je navela da će Međunarodna svemirska stanica pasti u deo Pacifika poznat kao Point Nimo, preneo je BBC.

Ovo mesto u okeanu je najudaljenija tačka od kopna, a poznato je i kao "groblje svemirskih letelica".

Mnogi stari sateliti i ostali svemirski otpad su se srušili tamo, uključujući i rusku svemirsku stanicu "Mir" 2001. godine.

MSS - zajednički projekat u koji je uključeno pet svemirskih agencija (NASA-Amerika, Roskosmos-Rusija, ESA-Evropa, JAXA-Japan i CSA-Kanada), u orbiti je od 1998. godine i nastanjena je posadom od 2000. godine. Od tada, više od 3.000 ljudi je bilo u njoj.

MSS ima odobrenje da radi do 2024. godine i oko produžetka rada bi morali da se slože svi partneri.

NASA je navela da će buduće svemirske aktivnosti u blizini Zemlje voditi komercijalni sektor.

- Privatni sektor je tehnički i finansijski sposoban da razvije i upravlja komercijalnim destinacijama u niskoj orbiti, uz asistenciju NASA - rekao je komercijalni direktor NASA Fil Mekalister.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!