BORBA PROTIV NASILJA U OBRAZOVANJU: Tema kojom počinje Mislilište u Kapetan Mišinom zdanju

Lj.B.

05. 10. 2023. u 10:59

U organizaciji Univerziteta u Beogradu sutra počinje prva sesija u okviru "Mislilišta" koje je zamišljeno kao akademski prostor otvorene rasprave o temama od javnog interesa.

БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА У ОБРАЗОВАЊУ: Тема којом почиње Мислилиште у Капетан Мишином здању

univerzitet u beogradu

Sutrašnja tema je obrazovanje, a gosti, ugledni pedagozi, psiholozi i sociolozi, razgovaraće o nasilju u obrazovanju. Pitanja na koja će pokušati da daju odgovore su: da li školovanje predstavlja branu nasilju ili je instrument sistemskog nasilja?  Da li se nasilje takoreći slučajno dešava i u školama ili ga one nekako (re)produkuju? Ne postoji li izvesno nasilje na svim nivoima obrazovanja i koji su mehanizmi koji ga čine prihvatljivim ili čak poželjnim?

Takođe, razgovaraće se o socijalizaciji i individualizaciji , a  rasparava će se voditi o tome kako zajednica, najčešće istovremeno, postavlja naizgled  protivrečne ciljeve obrazovanja: i društvena integracija i proizvodnja samosvojnih pojedinaca... Da li proklamovana univerzalna dostupnost i inkluzivnost obrazovnih ustanova jemči ili simulira i jednakost uslova obzraovanja i njegov kvalitet. Obrazovanje dostupno svima ili privilegija? Privilegija bogatih ili izvrsnih?

Inače, Mislilište se održava u Kapetan Mišinom zdanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)