NIKAD NA ČASOVE BEZ DORUČKA: Koja pravila bi, vezano za ishranu, đaci trebalo da usvoje

V. N.

18. 08. 2023. u 07:00

DETE nikako ne bi trebalo da ode u školu bez doručka, jer to što će tamo dobiti, ili usput kupiti užinu, nije zamena za najvažniji obrok u toku dana, niti užina može da bude prvo što će dete tog dana pojesti, upozoravaju pedijatri.

НИКАД НА ЧАСОВЕ БЕЗ ДОРУЧКА: Која правила би, везано за исхрану, ђаци требало да усвоје

Foto A. Stevanović

Dete treba da doručkuje pre nego što krene u školu, a užinu da pojede na velikom odmoru.

Posledica nepridržavanja ovog pravila je sve veći broj gojazne dece, kao i dijagnostikovanje nekih hroničnih bolesti koje su se ranije javljale isključivo u starijoj populaciji, kao recimo hipertenzija, već kod učenika nižih razreda osnovne škole.

Nikakva žurba ne sme biti opravdanje da dete ne dobije doručak pre škole, a uz malo bolju organizaciju to i ne zahteva mnogo vremena. Zdrav doručak mogu da budu ovsene ili kukuruzne pahuljice, sendvič sa pilećim ili ćurećim prsima, jedno do dva parčeta hleba sa namazom i kuvano jaje.

I užinu bi, savetuju nutricionisti, trebalo poneti od kuće, da se deca ne bi hranila nezdravo - u pekarama i na kioscima brze hrane. Posle doručka, užina u toku dana treba da očuva energiju i koncentraciju, a pecivo iz pekare, slatke i slane grickalice treba zameniti parčetom kukuruzne proje, sendvičem sa mladim sirom ili salatom. Za užinu mogu da se jedu i voće, žitarice, jogurt, orašasto voće ili štanglica od žitarica, lanene, ovsene ili ražane galete.

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", užina visoke nutritivne vrednosti, a niskog sadržaja masti i koncentrisanih ugljenih hidrata omogućava da dete bude sito do ručka. Ukoliko dete ide u školu pre podne, ručak bi trebalo da bude po dolasku kući, a ukoliko ide po podne, dete bi trebalo da ruča pre odlaska u školu. Pored supe ili čorbe, ručak bi trebalo da čine meso ili riba, povrće i salata ili kuvano jelo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)