U DRUŠTVU NAJBOLJIH: Na prestižnoj Stenfordovoj listi 71 profesor iz Srbije

B. B.

15. 10. 2022. u 16:18

NA prestižnoj Stenfordovoj rang-listi najuticajnijih svetskih naučnika za prošlu godinu nalazi se 71 istraživač iz Srbije.

У ДРУШТВУ НАЈБОЉИХ: На престижној Стенфордовој листи 71 професор из Србије

Foto: N. Fifić

Rangirano je 195.605 predavača, što čini dva odsto najboljih svetskih istraživača. Oni su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 176 podoblasti, a presudan je njihov naučni doprinos tokom čitave karijere. Najznačajniji kriterijumi koji se boduju su broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata i H indeks.

Kada se posmatra cela karijera najbolje rangiran naučnik iz Srbije na 3.184 mestu je profesor Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu. Na listi najboljih se nalaze i profesori - Branislav Jeremić, takođe sa Kragujevačkog univerziteta, Dušan Teodorović, sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Ljubomir Ćirić, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, Miomir Vukobratović, sa Instituta "Mihajlo Pupin", Mihajlo Jakovljević sa Univerziteta u Kragujevcu. Tu su i Radivoje Popović, iz istraživačko-razvojnog centra Sentronis, Miroslav Dramićanin iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Pasi Huovinen sa Univerziteta u Beogradu, Dalibor Petković sa Univerziteta u Nišu i Gordana Ćirić Marjanović sa Univerziteta u Beogradu.

Osim sa državnih univerziteta i instituta, među rangiranim su tri profesora sa Univerziteta Singidunum, kao i nekoliko njih koji rade u privredi.

BONUS VIDEO - IZLOŽBA U PANČEVAČKOM MUZEJU: Kroz makete i fotografije oživljena bitka kod Staljingrada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)