CENTAR NOVE ANGAŽOVANE AVANGARDE: Pet burnih decenija beogradskog Studentskog kulturnog centra

I. M.

16. 03. 2021. u 17:14

SAMO tri dana posle svečanog otvaranja Studentskog kulturnog centra, već 6. aprila 1971. godine održana je prva tribina, na kojoj je govorio akademik SANU Jovan Radonjić.

ЦЕНТАР НОВЕ АНГАЖОВАНЕ АВАНГАРДЕ: Пет бурних деценија београдског Студентског културног центра

Arhiva

Izlagao je na temu "Teorije lepog u srednjovekovnoj Srbiji". Sutradan, 7. aprila, tema tribine bila je četvorotomna knjiga "Srbljak", povodom njenog izlaska, a posvećena toj posebnoj vrsti srednjovekovnih liturgijskih zbornika i žitija svetih. Na tribini su govorili Vojislav Đurić, Andrija Stojković, Božidar Kovačević, Borislav Mihajlović Mihiz i Sreten Petrović.

Srpske teme što bi se danas reklo i što danas možda može izazvati i neku vrstu zabune, pošto se gotovo sve rekonstrukcije mesta i uloge SKC - na ovdašnjoj i široj kulturnoj sceni, prvenstveno koncentrišu na one kosmopolitske dimenzije njegovih programa i nebrojenih akcija. Ovi programi i akcije su značili povezivanje SKC s najaktuelnijim praksama evropske i svetske umetničke avangarde, s najvažnijim pravcima mišljenja u svetskoj filozofskoj i intelektualnoj zajednici, što je bilo praćeno i snažnim izražavanjem solidarnosti sa narodima i društvima širom sveta, koja traže sopstveno mesto pod suncem slobode, u borbama protiv kolonijalizma, imperijalizma, hegemonije i represivnih režima.

ZABUNI, međutim, nema mesta. Upravo su i pomenute dve, prve tribine, za koje smo uslovno naveli da se bave "srpskim temama", pokazale da mladi stvaraoci okupljeni oko SKC-a, na samom početku svog delovanja, nastoje da navodno lokalne teme osvetle s jednog višeg, univerzalnog stanovišta, a osim toga, da ih otrgnu iz okrilja tabua, ove ili one vrste, protiv koga su mladi onako snažno i beskompromisno ustali u studentskoj pobuni 1968. godine.

SKC je, u stvari, od samih svojih početaka, izražavao onaj teško premostivi jaz između ostarele vladavinske strukture i jedne mladosti u uzletu, što socijalnim istraživačima nije bilo van vidokruga i pre pobune studenata. Uverljivo je to pokazao trodnevni sastanak Jugoslovenskog udruženja za sociologiju, održan u Splitu sredinom februara 1968, kada je jedan od učesnika ovaj gorući problem društva sažeo u neku vrstu aforizma: "Danas postoji sukob većine mladih sa većinom starijih."

Iz tog sukoba je izrastao SKC i kroz taj sukob, u različitim njegovim formama i s različitim sadržajima, što je u vremenu ostavljalo i različite tragove, traje ovih pola veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri