"TEHNIČKI OSKAR" ZA SRBINA: Nagrada za tim Dejana Momčilovića

A. P.

14. 02. 2021. u 22:06

SRBIN Dejan Momčilović je sa svojim timom novi dobitnik nagrade Američke filmske akademije za tehničko dostignuće na filmu, poznat kao "tehnički Oskar".

ТЕХНИЧКИ ОСКАР ЗА СРБИНА: Награда за тим Дејана Момчиловића

Foto Privatna arhiva

Momčilović je rukovodilac tima u firmi Weta Digital, čiji je vlasnik slavni oskarovac Piter Džekson, autor trilogija "Gospodar prstenova" i "Hobit". Momčilovićev tim je, zajedno sa ekipom Standard Deviation iz Santa Monike od 2006. radio na tehničkom rešenju za snimanje lica u pokretu (motion capture) za prvi "Avatar" Džejmsa Kameruna.

U praksi to izgleda tako što glumci na glavi nose specifični šlem sa kamerom koji beleži mimiku njihovog lica i potom je prenosi na njihove digitalne junake.

Foto Privatna arhiva

Weta Digital je nastavila da razvija tehnologiju motion capture i da je uspešno koristi u brojnim filmovima, među kojima su, pored pomenutog "Avatara" i "Tintin" i "Veliki dobrodušni div" Stivena Spilberga, "Planeta majmuna" Meta Rivsa , "Blizanac" Anga Lija, "Alita - borbeni anđeo" Roberta Rodrigeza... Na svim tim filmovima Dejan Momčilović je bio motion capture supervizor i bio je odgovoran za snimanje pokreta glumaca i snimanje lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)