ALBANSKOM PISCU AMERIČKI NOBEL: Nagrada za Ismaila Kadaru

Novosti online

06. 10. 2020. u 14:28

AMERIČKA ambasada u Tirani saopštila je da je albanski pisac Ismail Kadare dobitnik Međunarodne nagrade za književnost Nojštat, poznate i kao "američki Nobel", za 2020. godinu.

АЛБАНСКОМ ПИСЦУ АМЕРИЧКИ НОБЕЛ: Награда за Исмаила Кадару

Foto: Printskrin/Jutjub

Kadare (1936) se i ove godine spominje kao potenijalni dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a ime dobitnika za tu nagradu biće saopšteno u četvrtak.

Albanski pisac, koji živi u Parizu, proslavio se knjigom "General mrtve vojske" iz 1963. godine, a po tom romanu je 1983. snimljen film sa Marčelom Mastrojanijem u glavnoj ulozi.

Njegova najpoznatija dela su "Tvrđava", "Hronika u kamenu", "Prekinuti april", "Piramida", "Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva".

Kadare je dobitnik nekoliko priznanja, među kojima Međunarodna nagrada Buker 2005. i nagrada Princ od Asturije 2009.

Nagradu Nojštat mogu dobiti pesnici, pisci i scenaristi. Dodeljuju je Univerzitet Oklahoma i časopis "Svetska književnost danas" (World Literature Today), a laureat dobija i novčanu nagradu 50.000 dolara. Ovo je prestižna književna nagrada koju često nazivaju "američkim Nobelom".

Do sada su ovu nagradu dobili pisci među kojima su Česlav Miloš, Oktavio Paz, Dubravka Ugrešić i druga istaknuta literarna imena današnjice.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere