DVE PREDSTAVE ZA POČETAK SEZONE U NARODNOM POZORIŠTU: "Labudovo" i "Uspavanka"

M. N. M.

28. 09. 2023. u 15:33

NOVU sezonu u Narodnom pozorištu u Beogradu otvaraju izvođenja dve predstave, u nedelju 1. oktobra: na Velikoj sceni, u 19.30, zavesu će podići biser klasičnog baletskog repertoara "Labudovo jezero", dok će sat kasnije, u 20.30 časova, na Sceni "Raša Plaović" biti izvedena "Uspavanka za Aleksiju Rajčić".

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ ЗА ПОЧЕТАК СЕЗОНЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ: Лабудово и Успаванка

NP/Nebojša Babić

- S obzirom na to da smo još uvek u godini u kojoj proslavljamo sto godina Baleta Narodnog pozorišta, ovogodišnju 155. sezonu otvaramo jednim od najvećih klasičnih baleta, koji se posle nekoliko godina paze ponovo vraća na redovan repertoar. Taj jubilej, kao i Nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu koja je pripala "Uspavanki za Aleksiju Rajčić" (prvi put da je ovo prestižno priznanje na Pozorju osvojilo Narodno pozorište), događaji su koji su obeležili tekuću godinu - kaže upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić.

U "Labudovom jezeru" Petra Iljiča Čajkovskog (prema Marijusu Petipa i Levu Ivanovu) u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupiće Tatjana Tatić i Jovica Begojev. U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića. Kostjukov je uradio klasičnu verziju čuvenog naslova, dok je kostimograf i scenograf Renato Balestra (1924-2022) zaslužan za to što magična baletska priča vizuelno izgleda kao vanvremenska bajka.

Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića (zasnovanom na knjizi Milutina A. Popovića iz 1898. "Zatvorenice - Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda"), u režiji Juga Đorđevića, biće prvi dramski naslov izveden u novoj sezoni. U tom komadu čudesne lepote u kojem se prepliću elementi tradicionalnog i brehtovskog teatra nastupiće Vanja Ejdus (Aleksija R.), Iva Milanović, Novak Radulović i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja