USKORO SERIJA "ENGLESKI PACIJENT": Posle četvrt veka od filma nova adaptacija romana

Jl. B.

08. 01. 2022. u 13:42

ROMAN "Engleski pacijent" dobio je Bukerovu prestižnu književnu nagradu, devet Oskara kao film, a uskoro bismo mogli da vidimo koliko vredi kao serija.

УСКОРО СЕРИЈА ЕНГЛЕСКИ ПАЦИЈЕНТ: После четврт века од филма  нова адаптација романа

Rejf Fajns i Kristin Skot Tomas, Foto Promo

Bi-Bi-Si trenutno za male ekrane sprema adaptaciju slavnog romana kanadskog pisca Majkla Ondačija, koji je 1992. osvojio čitatelje, a pre ravno 25 godina i gledaoce širom sveta. Filmsku 1996. obeležio je "Engleski pacijent" u režiji Entonija Mingele, u kome su briljirali Rejf Fajns, Žilijet Binoš, Viljem Defo, Kristin Skot Tomas i drugi, ali nova serija neće biti rimejk filma. Novu interpretaciju Ondačijeve knjige trebalo bi da potpiše koprodukcija Miramax television i Paramount television studios.

O projektu se i dalje ne zna mnogo, ali scenario će biti delo Emili Balu, australijsko-američke spisateljice. Balu je televizijskoj publici poznata kao scenaristkinja dokumentarne drame "Američko pomračenje" i nekih epizoda australijske mini serije "Šamar" i Bi-Bi-Sijeve serije "Tabu". Bila je i nadzorni producent serije HBO "Bekstvo".

Roman "Engleski pacijent" prati priču čoveka sa teškim opekotinama i amnezijom, koga tokom Drugog svetskog rata u italijanskom manastiru neguje Hana, medicinska sestra iz kanadske armije. Dok se pacijentu vraća sećanje, odmotava se klupko njegove životne i ljubavne priče, i sličnih priča ljudi oko njega. Sam Bi-Bi-Si je krajem septembra objavio tekst pod naslovom "Engleski pacijent - da li je vreme da se oživi epska romansa?".

Koliko god je istoimeni film 1996. bio hvaljen, toliko je kasnije postalo popularno ismevati njegovu pretencioznost i staromodnu romantičnost. Helen O' Hara, autorka knjige "Žene protiv Holivuda - pad i uspon žena u filmu", u Bi-Bi-Sijevom članku navodi da je romantični žanr prethodnih godina trpeo iz nekoliko razloga. Među njima su i štancovanje filmova o superherojima, koji lakše pune bioskope, ali i zahtev da filmovi o ženama budu kompleksniji. Ipak, zaključak Bi-Bi-Sijevog teksta je da se sada, na 25. godišnjicu premijere, oko "Engleskog pacijenta" možda najzad slegla prašina preteranog obožavanja i preterane kritičnosti, i da bi moglo biti pravo vreme za seriju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri