GASNO ČVORIŠTE U TURSKOJ BIĆE POKRENUTO U ROKU OD GODINU: Može da snabdeva Evropu sa 40 milijardi kubnih metara gasa

Tanjug

22. 05. 2023. u 11:51

TURSKO Ministarstvo energetike očekuje da će gasno čvorište koje će snabdevati Evropu tim energentom biti pokrenuto u roku od godinu dana.

ГАСНО ЧВОРИШТЕ У ТУРСКОЈ БИЋЕ ПОКРЕНУТО У РОКУ ОД ГОДИНУ: Може да снабдева Европу са 40 милијарди кубних метара гаса

Foto AP

Prema rečima ministra energetike Turske Fatiha Donmeza, taj projekat je izuzetno važan za zemlje južne Evrope, prenosi TASS.

- Čvorište gasa je posebno važno za južnu Evropu. U tim zemljama ne pitaju da li će biti čvorišta ili ne, njih zanima kada će početi da radi - rekao je turski ministar za TV stanicu Haber Global.

Donmez je ranije saopštio da Turska preko čvorišta na svojoj teritoriji može da snabdeva Evropu sa oko 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koji joj ostaju kao višak od 100 milijardi kubnih metara dobijenih godišnje iz inostranstva.

Turska pregovara sa 15 zemalja koje bi mogle da učestvuju u realizaciji projekta, uključujući Azerbejdžan, Iran i države Persijskog zaliva.

U oktobru 2022. godine predsednik Rusije Vladimir Putin je predložio stvaranje čvorišta na teritoriji Turske koje bi moglo da preusmeri ruski gas koji je ranije išao Severnim tokom, a Ankara je pozitivno reagovala na tu inicijativu, podseća ruska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024