DOLARU SE CRNO PIŠE: Stručnjak upozorava na drastičan pad vrednosti američke valute

Novosti online

07. 04. 2023. u 18:01

AMERIČKI dolar mogao bi da oslabi za čak 15 odsto u odnosu na glavne svetske valute u narednih 18 meseci, budući da inflacija popušta što će navesti Federalne rezerve da ublaže svoju monetarnu politiku, navode iz investicione kompanije "Jurizon SLJ kapital".

ДОЛАРУ СЕ ЦРНО ПИШЕ: Стручњак упозорава на драстичан пад вредности америчке валуте

Foto: AP

U istraživačkoj belešci izvršnog direktora kompanije Stivena Džena, navodi se da su američke Federalne rezerve verovatno blizu vrhunca svojih mera, što znači da je smanjenje kamatnih stopa na vidiku.

Džen smatra da devet prethodnih povećanja kamatnih stopa, uz strože kreditne uslove koji su posledica bankarske krize u SAD, već sugerišu da inflacija opada.

"Očekujemo da će inflacija u SAD nastaviti da opada otprilike istim tempom kao što je rasla 2021. i prve polovine 2022. godine: istorijski gledano, bilo je malo dokaza o smanjenju inflacije, čak i ako postoje dokazi o smanjenju cena i nivoa plata", naveo je Džen u belešci koju je preneo "Biznis insajder".

"Već smanjen nivo ekonomske aktivnosti u većim delovima sveta će, ironično, verovatno sprečiti kolaps globalne tražnje", što ukazuje na znatno slabiju američku valutu, tvrdi analitičar.

Indeks američkog dolara, koji meri snagu dolara u odnosu na korpu rivalskih valuta, pao je za 2,46 odsto u poslednje četiri nedelje nakon povećanja od 7,9 odsto u 2022.

Džen smatra da će u narednih 18 meseci dolar biti "podložan značajnom (10-15%) padu vrednosti".

Stiven Džen je poznat po tome što je izmislio takozvanu "teoriju osmeha dolara", u skladu sa kojom dolar teži da jača kada je američka ekonomija jaka ili slaba, ali opada u vreme stagnacije.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća