OVAJ GRAD POVEĆAVA KVALITET VAZDUHA: Uspešno učešće u projektima energetske efikasnosti

E.B.T.

13. 02. 2023. u 12:38

U POSLEDNjE dve godine u Pirotu smo uspešno izveli energetsku sanaciju u skoro 260 domaćinstava, trenutno završavamo radove u još 37 i u narednim danima potpisaćemo ugovore sa 15 domaćinstava koji će ugraditi solarne panele i postati kupci-proizvođači električne energije.

ОВАЈ ГРАД  ПОВЕЋАВА КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА: Успешно учешће у пројектима енергетске ефикасности

Ministarstvo rudarstva i energetike

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem o unapređenju energetske efikasnosti u tom gradu i razvoju sekundarne gasne mreže.

- Grad Pirot od početka učestvuje u svim programima kojim država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave, pomažu građanima obezbeđivanjem do 50 odsto sredstava za investicije u energetsku efikasnost, zamenu starih kotlova i ugradnju solarnih panela u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima – istakla je Đedovićeva.

Ona je ukazala da je Grad Pirot postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja uvođenjem naplate po utrošku i širenju mreže, kao i da se umesto mazuta koristi komprimovani gas u sistemu daljinskog grejanja.

Kako je Vasić istakao, zahvaljujući merama unapređenja sistema javnog osvetljenja u odnosu na prošlu godinu ostvarili su uštedu električne energije više od 75 odsto, a zgrada gradske uprave uštedela je više od 20 procenata struje.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju sekundarne gasne mreže u Pirotu čime bi se smanjio broj individualnih ložišta i povećao kvalitet vazduha. Gradonačelnik je obavestio ministarku da je Pirot zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na gasnu mrežu kako bi se prešlo na čistije i održivije izvore energije, što će biti omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024