OBEZBEĐENO STABILNO SNABDEVANJE ENERGENTIMA: Ministarka Đedović sa ambasadorom Bocan Harčenkom

E.B.T.

27. 01. 2023. u 15:01

RUSIJA je naš važan energetski partner. U ovim izazovnim vremenima se vidi značaj izgradnje gasovoda „Balkanski tok“ koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.

ОБЕЗБЕЂЕНО СТАБИЛНО СНАБДЕВАЊЕ ЕНЕРГЕНТИМА: Министарка Ђедовић са амбасадором Боцан Харченком

Ministarstvo energetike

Ovo je danas izjavila minirka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, tokom razgovora sa ambasadorom Ruske  Federacije u Srbiji, Aleksandrom Bocanom Harčenkom, o bilateralnim odnosima i saradnji dve države u oblasti energetike.

- Obezbeđeno je stabilno snabevanje gasom za građane i privredu, i sa ruskim partnerima realizovno je puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo – kazala je Đedovićeva. - To je prva gasno-parna elektrana u našoj zemlji koja je namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbednost, s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava.

Ona je navela da zajedno sa ruskim partnerima radimo na revitalizaciji hidroagregata u HE Đerdap 1. U ovoj godini, kako dodaje, očekujemo kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti radni vek.

- Za Vladu i resorno ministarstvo najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu – istakla je ministarka - Bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima.

Ambasador Bocan-Harčenko je izrazio nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti. On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)