VLADA DONELA ODLUKU: Cena struje za privredu još dva meseca 75 evra po megavat-satu

Tanjug

03. 06. 2022. u 14:36

ZAKLjUČKOM Vlade Srbije preporučeno je Elektroprivredi Srbije da za dodatna dva meseca, do kraja avgusta, produži snabdevanje privrede električnom energijom po ceni od 75 evra za megavat-sat bez PDV-a za kupce na tržištu, to jest privredu.

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Цена струје за привреду још два месеца 75 евра по мегават-сату

Foto Tanjug

U EPS-u objašnjavaju da će, takođe, još dva meseca važiti stara cena od 97,5 evra po megavat-satu za rezervno snabdevanje.

Prethodni zaključak Vlade Srbije iz decembra 2021. godine preporučivao je EPS-u cene za privredu i rezervno snabdevanje do 30. juna 2022. godine, a novim zaključkom vlade iste cene važiće i u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Pravo na rezervno snabdevanje ima kupac električne energije koji je izgubio pravo na snabdevanje i to u slučaju stečaja ili likvidacije snabdevača koji ga je do tada snabdevao, prestanka ili oduzimanja licence snabdevaču koji ga je do tada snabdevao ili u slučaju da nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim.

Osim ako je prestanak ugovora posledica neizvršavanja obaveza plaćanja kupca, kao i u slučaju da nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim, a pripada kategoriji kupaca kojima se ne može obustaviti isporuka električne energije u slučaju neizvršavanja obaveza.

Rezervno snabdevanje se ostvaruje bez zahteva krajnjeg kupca i počinje prestankom ugovora o snabdevanju sa ranijim snabdevačem.

Rezervno snabdevanje može neprekidno trajati najduže 60 dana.

Vlada je juče saopštila da je, imajući u vidu drastično poskupljenje električne energije na berzama u poslednjih nekoliko meseci, usvojila Zaključak kojim se EPS-u preporučuje da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u periodu od 1. jula do 31. avgusta 2022. obavlja po ceni od 97,50 evra/MWh bez PDV-a, kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji.

Takođe, kako je navela vlada, u cilju zaštite tržišta, privrede i sigurnosti građana, Vlada Srbije donela je odluku da u istom periodu od 1. jula do 31. avgusta, cena električne energije kupcima na komercijalnom tržištu bude 75 evra/MWh bez PDV-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni