PENZIONERI BI BESPLATNO U BANJE MOGLI KRAJEM OKTOBRA: Evo šta su uslovi

Novosti online

26. 09. 2020. u 14:27

PRVI penzioneri mogli bi u neku od banja u Srbiji na besplatan oporavak krajem oktobra.

ПЕНЗИОНЕРИ БИ БЕСПЛАТНО У БАЊЕ МОГЛИ КРАЈЕМ ОКТОБРА: Ево шта су услови

Foto P.Milošević

 Preduslov za to je da su prošli konkurs koji je raspisao Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, to jest da su ispunili sve uslove, a pre svega da im prosečna penzija ne prelazi 27.775 dinara.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da će preliminarne rang-liste penzionera koji su ispunili uslove za korišćenje prava na besplatnu rehabilitaciju po ovogodišnjem oglasu biti objavljene 29. septembra 2020. Prigovore je moguće uložiti do 6. oktobra 2020, nakon čega sledi rešavanje po prigovorima. Konačne rang-liste biće objavljene 14. oktobra 2020., piše "Politika".

Nakon objavljivanja konačnih rang-lista, lekarska komisija određuje u koju banju će svaki korisnik biti upućen, a nakon završetka rada lekarske komisije, sledi potpisivanje ugovora sa banjama i rehabilitacionim centrima i upućivanje korisnika na besplatnu rehabilitaciju, kažu u fondu.

Upitani da li bi cela stvar oko odlaska kojim slučajem mogla da se prolongira zbog kovida i najave gripa od oktobra, u PIO objašnjavaju da su rehabilitacioni centri dužni da se prilikom prijema korisnika pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba.

Kada je reč o penzionerima koji dobiju "zeleno svetlo" za odlazak na besplatni oporavak, ali iz nekog razloga ne mogu da realizuju put, u obavezi su da o tome obaveste Fond PIO i ustanovu u koju su upućeni na besplatan oporavak.

Ukoliko im se zdravstveno stanje poboljša, to jest ukoliko budu u mogućnosti da iskoriste pravo na besplatnu rehabilitaciju, mogu se javiti nadležnoj filijali fonda i naknadno iskoristiti to pravo u nekom drugom terminu, kažu u PIO.

Na osnovu visine izdvojenih sredstava za besplatnu rehabilitaciju, trebalo bi da na oporavak u neku od srpskih banja ove godine ode 14.229 penzionera. A pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2020. godine, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

U besplatnu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda. Fond će snositi troškove prevoza i boravka za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i za pratioca slepog penzionera koji je ostvario pravo na rehabilitaciju o trošku fonda, piše Jasna Petrović-Stojanović za "Politiku".

Pravo na besplatnu rehabilitaciju imaju svi korisnici penzija koji, osim primanja koje je niže od 27.775 dinara, nemaju druga lična primanja. Isto važi i za penzionere koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi gore navedeni iznos.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. Ranijim pravilnikom za besplatan oporavak mogao je da se prijavi svaki penzioner koji pet godina nije koristio ovo pravo. Od ove godine to pravo će moći da iskoriste samo jednom dok su u penziji.

Razlog je, kako objašnjavaju u PIO fondu, da se omogući što većem broju penzionera da odu na besplatnu rehabilitaciju. Druga novina za penzionere jeste i da se rang-lista za oporavak o trošku PIO fonda sada utvrđuje prema vrsti penzije – starosna, invalidska, porodična – a do sada su se utvrđivale po kategorijama osiguranika i u svakoj kategoriji po vrsti prava.

Dakle, novim pravilnikom obezbeđena je ravnomerna raspodela novca za rehabilitaciju, bez obzira na kategoriju penzionera, kao i usmerenje sredstava za društveni standard prema korisnicima sa najnižim penzijom.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere