STEJT DEPARTMENT: Pomno pratimo inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji

Novosti online

09. 01. 2024. u 20:40

STEJT department pomno prati situaciju u vezi sa inicijativom Generalštaba Vojske Srbije o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, prenosi "Kljan Kosova".

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Помно пратимо иницијативу за враћање обавезног војног рока у Србији

Foto Vojska Srbije

Stejt department navodi da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene regionalnoj stabilnosti.

-Videli smo ove izveštaje i pomno pratimo situaciju. Ostajemo posvećeni regionalnoj stabilnosti i ohrabrujemo zemlje regiona da budu transparentne u vezi sa svojom unutrašnjom bezbednosnom politikom, stoji u pisanom odgovoru toj televiziji.

Podsetimo, ministar odbrane Miloš Vučević najavio je pokretanje inicijative za ukidanje odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji.

On je poručio da se Srbija ne sprema ni za kakav rat, već da čuva mir i slobodu i dodao da bi jaka Vojska bila još jedan odvraćajući faktor za sve one koji su zlonamerni prema Srbiji.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Govoreći o tome kada bi počelo i koliko bi trajalo obavezno služenje, Vučević je za TV Pink rekao da ništa neće biti urađeno preko noći i da predstoji rasprava o ovoj temi.

Infrastruktura bi se, prema njegovim rečima, prilagodila savremenim uslovima života i oni ne bi bili kao pre 30 ili 40 godina, ali bi to "ostali uslovi života u kasarni, a ne u hotelu". Što se trajanja roka tiče, kazao je da je predlog da služenje ne bude duže od četiri meseca, a tek bi bio postignut dogovor o drugim detaljima, odnosno koliko često bi vojnici išli kući.

(rt.rs/kosovoonline)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)