TINEJDŽERI NA UDARU OPASNOG VIRUSA: Simptomi se javljaju tek nakon četiri nedelje

Novosti Onlajn

02. 11. 2023. u 07:53

INFEKTIVNA mononukleoza, odnosno bolest poljupca, beleži porast u Srbiji, a samo u Beogradu su do 25. oktobra prijavljena 42 slučaja ovo oboljenja. Poređenja radi, u 2022. godini bilo je 19 obolelih, što je beznačajno, ako se pogleda sa druge strane, u odnosu na 2016. kada je samo u prestonici bilo 335.

ТИНЕЈЏЕРИ НА УДАРУ ОПАСНОГ ВИРУСА: Симптоми се јављају тек након четири недеље

Foto Shutterstock

U medijima se nedavno pojavila vest da je devojčica zarazila skoro celo odeljenje iz Beograda, pošto se na ekskurziji ljubila sa dečacima, a nije znala da je zaražena mononuklozom. Reč je o zaraznom oboljenju uzrokovanom Epštajn-Barovim virusom (Ebstain Barr virus), koji spada u grupu herpes virusa.

Načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, prim. mr sci. med. dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije, objašnjava za medije da je ovo oboljenje široko rasprostranjeno, mogu oboleti svi, a najčešće se javlja kod starije dece i mlađih odraslih osoba uzrasta od 15 do 25 godina.

- Infektivna mononunkleoza se češće javlja kod osoba koje imaju oslabljen imunitet, kao što su osobe sa HIV infekcijom ili obolele od AIDS-a, nakon transplantacije organa, osobe koje primaju terapiju koja utiče na slabljenje imuniteta - navodi dr Maris.

Prema njenim rečima, u poslednjih 10 godina na teritoriji Beograda registrovano je ukupno 2.067 obolelih od infektivne mononukleoze.

- Najveći broj obolelih je registrovan 2016. godine - 335, a najmanji 2022. godine - 19. Tokom 2023. godine do 25. oktobra u Beogradu su prijavljena 42 slučaja ovog oboljenja - navodi ona.

Kako objašnjava, infektivna mononukleoza se najčešće prenosi putem kapljica, preko pljuvačke, znatno ređe preko vazduha i putem zaraženih predmeta - čaše, flaše, jer je virus, uzročnik bolesti, slabo otporan u spoljašnjoj sredini.

- Zbog toga što se oboljenje javlja najčešće kod tinejdžera i što je za prenos infekcije potreban bliži kontakt, infektivna mononukleoza se zove i "bolest poljupca“. Simptomi bolesti nastaju 4 do 6 nedelja nakon unošenja virusa u organizam. Infekcija je najčešće blagog toka ili asimptomatska - bez klinički ispoljenih simptoma bolesti - kaže dr Maris.

Simtomi i znaci koji mogu da ukazuju na infektivnu mononukleozu su izrazita malaksalost, povišena temperatura, glavobolja, bol u grlu, kašalj, curenje nosa, uvećani krajnici, uvećane limfne žlezde vrata koje se grupišu i jako su bolne na dodir, uvećana jetra i slezina, i bolovi u mišićima.

- Kod male dece oboljenje obično ima blagi tok i mnogo se teže prepoznaje. Prilikom postavljanja dijagnoze, zbog sličnih simptoma bolesti, potrebno je isključiti bakterijske infekcije grla, a posebno one uzrokovane beta hemolitičkim streptokokom grupe A. Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, krvne slike (povećan broj limfocita), nalazom IgM i IgG antitela na Epštajn-Barov virus u krvi obolele osobe, ultrazvučnim pregledom abdomena - navodi doktorka.

Terapija je simptomatska. Zbog bolova u grlu, koriste se pastile, a ako su bolovi izraženi, uzimaju se lekovi protiv bolova - analgetici.

- Za spuštanje temperature koriste se antipiretici (lekovi za spuštanje temperature). Kod uvećanja jetre i slezine koriste se kortikosteroidi. U lečenju infektivne mononukleoze se ne preporučuje upotreba antibiotika, jer može izazvati pojavu ospe po telu. Antibiotici se primenju u lečenju sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se javljaju u oko 30% obolelih od infektivne mononukleoze.

- Do ozdravljenja najčešće dolazi nakon nekoliko nedelja. Nakon ozdravljenja preporuka je da se ne bavi fizičkom aktivnošću, kako ne bi došlo do komplikacija u vidu zapaljenja jetre (hepatitisa) ili pucanja slezine. Preležana bolest ostavlja dugotrajan imunitet. Reaktivacija Epštajn-Barovog virusa može da nastane kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: Saborni hram u Sofiji odzvanjao srpskim ispovedanjem vere

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave