SUDBINA STRELJANIH JE I DANAS PORUKA: U Kragujevcu obeležen Dan stradanja, kada su nacisti u Šumaricama u znak odmazde ubili 2.796 ljudi

V. N.

22. 10. 2023. u 06:30

U KRAGUJEVCU je obeležen 21. oktobar u znak sećanja na tragične događaje, kada su 1941. nemački okupatori streljali civile među kojima i su bili đaci i profesori kragujevačke gimnazije.

СУДБИНА СТРЕЉАНИХ  ЈЕ И ДАНАС ПОРУКА: У Крагујевцу обележен Дан страдања, када су нацисти у Шумарицама у знак одмазде убили 2.796 људи

Foto Tanjug

Vence kraj spomenika streljanim đacima i profesorima položili su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i izaslanik predsednika Srbije Milorad Veljović, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, kao i đaci Prve kragujevačke gimnazije.

Moleban kragujevačkim novomučenicima služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije.

Nakon polaganja venaca, centralna manifestacija "Veliki školski čas" održana je uz izvođenje poeme "Šum Šumarice" po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Marka Misirače.

Veliki školski čas održava se od 1971. godine uz poruku mira "Dosta su svetu jedne Šumarice".

U Kragujevcu i okolini 21. oktobra 1941. nemačka kaznena ekspedicija izvršila je masakr, u znak odmazde, nad više hiljada srpskih civila. Masovno streljanje je jedan od najtragičnijih događaja u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac, na pola puta između sela Bara i Ljuljaka.

Foto Tanjug

Nemačke trupe su na tom putu dočekane tada u zasedi. Bila je to zajednička zaseda pripadnika NOVJ (partizani) i JVuO (četnici). Poginulo je 10 nemačkih vojnika, a 26 je ranjeno.

U odluci o streljanju u Kragujevcu i okolini, nemački okupator je primenio drakonsku odredbu iz naredbe generala Franca Bemea od 10. oktobra, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 za ranjenog.

U savremenoj Srbiji dan masakra u Kragujevcu obeležava se kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je stradalnike i oni su proglašeni za novomučenike.

Akcija odmazde izvedena je 19. oktobra u okolnim selima Maršić, Ilićevo, Grošnica a 21. oktobra u gradu Kragujevcu, delimično i 20. oktobra. Između ostalih, Nemci su tada uhapsili i odveli na streljanje i đake viših razreda gimnazije, od petog do osmog razreda.

U skladu sa naredbom generala Bemea odlučeno je da se s ciljem odmazde strelja 2.300 lica. Naređenje je izdao major Oto Deš, zapovednik 749. puka, čije je središte bilo u Kraljevu. Naređenje je odatle upućeno majoru Paulu Kenigu u Kragujevac.

Foto Tanjug

Krajskomandant Oto fon Bišofshauzen sugerisao je da su okolna sela, kako se izrazio, "leglo komunista i bandita", dok je sam grad Kragujevac bio uglavnom mirna sredina.

Otuda su se hapšenja i streljanja dogodila u okolnim selima.

Nije zapravo tačno poznato koliko je ljudi tada uhapšeno, a prema procenama privedeno je između pet i šest hiljada građana, bez ikakve selekcije. Uglavnom su hapšeni muškarci starosti između 16 i 60 godina. Uhapšeni su smešteni u topovske šupe ranijeg artiljerijskog puka "Tanasko Rajić".

Izvršioci streljanja bili su pripadnici Vermahta, i to Prvog bataljona 724. pešadijskog puka, kao i pripadnici Trećeg bataljona 749. pešadijskog puka.

Foto Vikipedija

Prema do sada poznatim podacima, ubijeno je 2.796 osoba, od toga 412 u okolnim selima, ostali u Kragujevcu.

Odluka o izgradnji Spomen-parka doneta je 1953. godine kao vid sećanja na stradalnike. Te godine prvi put je priređena organizovana komemoracija. Spomen-park je potom decenijama dograđivan.

Memorijalni kompleks na kojem se nalazi 30 masovnih grobnica obuhvata prostor površine 352 hektara. Od 2012. godine 21. oktobar, dan masakra u Kragujevcu, u Srbiji se obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

* * * * * * *

Poruke na smrt osuđenih

* Gimnazijalac Ljubiša imao je samo 17 godina kada su ga izveli pred streljački vod, a roditeljima je ostavio poruku: "Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put. Ljubiša".

Nažalost, njegov otac poruku nikad nije pročitao, jer je i on, što Ljubiša nije znao, bio zarobljen i streljan istog dana.

* "Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar.

Htedoh se slikati s tobom, Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je", poručio je svojoj porodici radnik Lazar Petrović.

* Inženjer Nikola Simić streljan je zajedno sa sinom Aleksandrom, a ovo je bila njegova poslednja poruka porodici.

"Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi."

* "Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu", bila je poslednja poruka Aleksandra, gimnazijalca od 18 godina.

* Gimnazijalac Pavle Ivanović je svom tati napisao: "Tata, ja i Miša smo u topovskim šupama. Donesi nam ručak, neki džemper i neki ćilim. Donesi nam u teglici pekmez. Paja.

Tata, idi kod direktora ako vredi."

* Knjigovođa Jakov Medina oprostio se uz reči: "Lebac sutra nemojte poslati", brinući o tome da ne protraće uzalud dragoceni hleb.

* * * * * * *

Orlić: Naučili smo kroz stradanja

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da cela Srbija tuguje 21. oktobra, kao i da je srpski narod kroz svoju istoriju na najteži mogući način, svojim stradanjima, naučio da na svetu pravde nema.

Foto Tanjug

- Nema tog prava koje veliki i silni nisu u stanju da pogaze ukoliko misle da to nešto čini njihovim interesima. To smo razumeli i danas znamo da onoliko koliko je Srbija snažna i koliko je u stanju da se bori za sebe, toliko će nama da bude dobro. Niko ništa neće da nam pokloni, za svoju budućnost moraćemo da se uvek izborimo sami. I radićemo baš tako. Srbija će da se bori da sačuva svoju slobodu i nezavisnost i da gradi svoj mir i da u miru obezbedi napredak za mnoge generacije. Da ne dozvolimo nikada da nam se ponovo dogode teška stradanja kakva smo imali - poručio je Orlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)