SAMO U BEOGRADU 1.008 ZAHTEVA ZA PRESELJENJE: Rešavanje problema vlasnika stanova i zakupaca na neodređeno

V.C.S.

28. 09. 2023. u 10:41

GRADSKA uprava Beograda primila je 619 zahteva za iseljenje iz stanova u kojima žive zakupci na neodređeno vreme, koje su podneli vlasnici stanova, i 389 zahteva za preseljenje koje su podneli stanari - ukupno 1.008.

САМО У БЕОГРАДУ 1.008 ЗАХТЕВА ЗА ПРЕСЕЉЕЊЕ: Решавање проблема власника станова и закупаца на неодређено

Foto Tanjug

Ovo navode u Udruženju nosilaca stanarskih prava, reagujući na tvrdnje advokata Bojana Čedića, iznete u jučerašnjem tekstu "Zaštićeni stanari su za otkup stanova", da je u Beogradu potrebno 55 stanova za preseljenje.

- Zaštitnik građana je u inicijativi za izmenu zakona naveo da je u Gradskoj upravi evidentirano 1.489 stanova nosilaca stanarskih prava - navodi Maja Nešić iz Udruženja. - Ne može se istupati u javnosti sa izjavama da je potrebno rešiti problem sa 55 stambenih jedinica jer, na primer, samo u jednoj zgradi zadužbine u Beogradu decenijama živi 47 porodica. Ovo govori o neprofesionalnosti udruženja vlasnika i njihovog predstavnika, koji tendencioznim neistinama bacaju ljagu na nas i naša zakonom stečena prava.

Za isplatu vlasnika, prema Lex specialis-u koji predlaže ovo Udruženje, potrebno je 250 miliona evra za eksproprijaciju skoro 1.500 stambenih jedinica po tržišnoj ceni, koje bi država otkupila od vlasnika, a zatim ih zakupci na neodređeno kupili od države, pod uslovima pod kojima su društvene stanove plaćali građani devedesetih godina prošlog veka.

ODBIJENI

Advokat Čedić pojasnio je za "Novosti" da je u ovom trenutku u Gradskoj upravi Beograda doneto 55 rešenja po kojima zakupci na neodređeno imaju pravo preseljenja o trošku države. Kako navodi, mnogi su odbijeni jer ne ispunjavaju uslove, a ima i postupaka koji su još u toku.

Oni veruju da su sva druga rešenja pravno neutemeljena i nesprovodiva, posebno nasilno preseljenje. Navode i da trenutni zakon predviđa neadekvatne stanove za preseljenje, lokacijski i kvadraturom, pa time ljude sa imovinskim stanarskim pravima svrstava u socijalnu kategoriju. Ako država primeni nasilno preseljenje, obratiće se Sudu u Strazburu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)