SKLADAN SUŽIVOT OD DERBENTA DO PETERBURGA: Politikolog Danilo Koprivica o tri grupe muslimana u Ruskoj Federaciji (VIDEO)

J. S.

19. 06. 2023. u 20:47

NA početku tribine politikolog Danilo Koprivica ističe podatak da se u poslednjih tridesetak godina broj džamija u Rusiji povećao za više od 80 puta, danas ih ima oko 8.500. Jedan od razloga je svakako sve veći broj ruskih građana muslimanske veroispovesti kao i normalizacija odnosa između pravoslavne i muslimanske Rusije.

СКЛАДАН СУЖИВОТ ОД ДЕРБЕНТА ДО  ПЕТЕРБУРГА: Политиколог Данило Копривица о три групе муслимана у Руској Федерацији (ВИДЕО)

KCNS

Ovo je priča o vekovnom suživotu različitih verskih zajednica, priča o kulturi, istoriji, o aktuelnoj politici koju je autor ispričao prelazeći rečima i slikama mnoge epohe i hiljade kilometara ruske društvene maršute, na putu od najstarijeg i najjužnijeg grada današnje Ruske Federacije, pa sve do njenog najsevernijeg milionskog grada  sa najevropskijim licem Rusije – od Derbenta do Sankt Peterburga.

Sa geografskog stanovišta, ruski muslimani se dele u tri grupe. Jednu grupu čine Tatari i Baškiri. Oni su pretežno kompaktno nastanjeni u regionima Povolžja i na Uralu. Drugu grupu čine muslimani Severnog Kavkaza (Ingušetija, Čečenija, Dagestan, Kabardino-Balkarija, Karačajevo-Čerkesija). Treću čine muslimanske manjine širom Rusije, uključujući i migrante iz Srednje Azije, Azerbejdžana i Severnog Kavkaza.

  Iako se sve ove grupe međusobno razlikuju, ne samo etnički, već i kulturno, pa i u pogledu praktikovanja islamske vere, sve ove grupe koriste ruski jezik kao jezik svakodnevne a ne retko i verske komunikacije. Tako je ruski jezik, ističe Koprivica, pored islama „pupčana vrpca" koja sve ove međusobno slične grupe objedinjuje u poseban „ruski islam".

Na kraju, autor ističe da Rusija danas ima više nego dobre odnose sa skoro svim značajnijim državama sa većinskom muslimanskom populacijom, bez obzira da li su one sekularne ili su islamske. Najbolji primer je, svakako odnos Rusije i Irana koji je pružio veliku vojnu pomoć u aktuelnim ratnim događajima na tlu Ukrajine.

 Predavanje Danila Koprivice „Dosije Rusija i islam – od Derbenta do Sankt Peterburga" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini