U PONOĆ ZAMISLITE ŽELJU Sutra je veliki praznik: Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

Novosti online

06. 06. 2023. u 11:47

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju.

У ПОНОЋ ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ Сутра је велики празник: Треће обретење главе Светог Јована Крститеља

Foto: SPC

Ovaj praznik nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i nije jedini posvećen Svetom Jovanu Krstitelju. Budući da spada u najpoštovanije svece, njegov dan proslavlja se više puta u toku godine.

Kod Srba praznik Svetog Jovana obeležava se 20. januara, dan njegovog rođenja obeležava se 7. jula, a dan smrti 29. avgusta kao praznik Usekovanje.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

Sveti Jovan Krstitelj poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

Za vreme ikonoborstva glava Svetog Jovana nalazila se u mestu Komene, nakon čega je, kada je ikonoborstvo prestalo za vreme vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, glava preneta u Carigrad, gde je i položena u pridvornoj carskoj crkvi 850. godine.

I za ovaj praznik vezana su brojna verovanja u našem narodu Srbi veruju da se na taj dan nebo otvara i da duše umrlih lako odlaze u raj. Takođe, postoji slično verovanje kao ono na Bogojavljenje, da se nebo u ponoć otvara i da treba poželeti tri želje i one će se sigurno ispuniti.

Veruje se da nikakve teže poslove ne treba raditi, pogotovo ništa što zahteva rad sa oštrim predmetima - noževima. U narodu se smatra da je pogodan dan za branje lekovitih biljka, pogotovo kantariona, metvice, lincure i konjskog čibura. Rašireno je i verovanje da Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, triput stane i zaigra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju