PO PODNE PLJUSKOVI, GRAD I OLUJNI VETAR: Ovi delovi Srbije biće prvi na udaru

Novosti online

05. 06. 2023. u 11:44

NA području Srbije pre podne biće suvo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Posle podne atmosfera nad našom zemljom postaće vrlo nestabilna.

ПО ПОДНЕ ПЉУСКОВИ, ГРАД И ОЛУЈНИ ВЕТАР: Ови делови Србије биће први на удару

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Prvo u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a potom će se u jugozapadnoj visinskoj struji ovi pljuskovi sa grmljavinom kretati i prema ostalim predelima Srbije i do njih stići pred kraj dana i tokom večeri, navodi u najnovijoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić.

Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se na zapadu i jugozapadu Srbije, u Podrinju, Mačvi, u Sremu, u Kolubarskom okrugu, u Bačkoj, na širem području Beograda i u Šumadiji.

U ovim predelima Srbije pred kraj dana i tokom večeri moglo bi da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Najduže suvo vreme zadržaće se na istoku, severoistoku i jugoistoku Srbije.

U Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Beogradu i u Vojvodini i danas će duvati umeren do pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata jak.

Maksimalna temperatura biće danas od 24 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

Od utorka pa u nastavku sedmice u većem delu Srbije biće vrlo nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje i nepogode, koje su i karakteristične za ovo doba godine i za početak leta.

U košavskom području i dalje će duvati pojačan jugoistočni vetar.

Maksimalna temperatura biće uglavnom od 21 do 25°C, a zbog povećane relativne vlažnosti vazduha biće i vrlo sparno i neugodno.

U toku ove sedmice širom Srbije moglo bi da padne od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pa će na manjim tokovima, rekama i potocima postojati opasnost od manjih poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veće količine atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Na većim rekama poput Dunava i Save očekuje se pad vodostaja i nema opasnosti od poplava.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, ove sedmice preporučuje se oprez na otvorenom i izbegavanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

Prema trenutnim prognozama, ove sedmice ne očekuje se stabilizacija vremena.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAGRADA TRI MILIONA EVRA: Vidite koji brojevi su izvučeni u 76. kolu igre Loto