SEĆANJE NA 575 ŽRTAVA JASENOVCA I GRADIŠKE: Na mestu sefardske sinagoge u Zemunu biće postavljena spomen ploča

V.C.S.

13. 03. 2023. u 21:17

NA mestu nekadašnje sefardske sinagoge, u Zemunu, na uglu ulica Dubrovačke 21 i Rabina Alkalaja, biće postavljena spomen ploča, čiji je značaj, prema rečima predsednika Jevrejske opštine Zemun Nenada Fogela, dvostruki. Ona će istovremeno podsećati na sam objekat sinagoge, 150 godina od osvećenja, ali i na 575 zemunskih Jevreja stradalih u Holokaustu, odnosno ubijenih u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški.

СЕЋАЊЕ НА 575 ЖРТАВА ЈАСЕНОВЦА И ГРАДИШКЕ: На месту сефардске синагоге у Земуну биће постављена спомен плоча

Jevrejska opština Zemun

Ploča će biti postavljena 3. septembra, povodom Evropskog dana jevrejske kulture.

Sefardska sinagoga napravljena je, inače, 1871. godine i oštećena u savezničkom bombardovanju Beograda, 17. aprila 1944. Nakon toga je i srušena, 1947.

Zanimljivo je da je, iako poharana, za vreme Drugog svetskog rata, u vreme kada je Zemun bio u sastavu NDH, ustaške tvorevine koja je nemilosrdno sprovodila Holokaust, sinagoga ostala cela. Stradala je kada je jedna eskadrila savezničkih bombardera, "letećih tvrđava", gađala Železničku stanicu Zemun, 1944. Deo bombi pao je po Glavnoj ulici i okolini.

Jevrejska opština Zemun

Izgled buduće spomen ploče


Posle rata, Komisija koja je utvrđivala stanje u kom se zdanje nalazi, predložila je da se ono sruši, teren raščisti i ogradi, a "da se građevinski materijal upotrebi za opravku zgrade Jevrejske veroispovedne opštine, a preostali deo ostavi građevinskom preduzeću Gradskog narodnog odbora Zemun". U zapisniku je navedeno kako je predsednik Prosvetnog odseka istakao da "zgrada nema umetničku i istorijsku vrednost, kao i da se ista treba srušiti".

Tako je Alkalajeva sinagoga nestala, a ostala je aškenaska, na tridesetak metara dijagonalno od tog mesta, na suprotnoj strani ulice, koja u bombardovanju nije oštećena. U postupku restitucije ona je vraćena Jevrejskoj opštini Zemun, ali u njoj se i dalje, kao i godinama unazad, nalazi restoran!

Sefardska sinagoga bila je, inače, drugi sakralni objekat jevrejske zajednice u Zemunu, čiji je glavni donator bila bankarska bečka kuća "Mato Ruso i sinovi". Svečana ceremonija povodom otvaranja održana je 23. marta 1871. i na njoj je govorio čuveni rabin Alkalaj. Između ostalih, događaju su prisustvovali baron Križ, general zemunski i gradski komunitetski načelnik major Bah, koji je postavio temelje hrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini