ČETVRTI PREDSEDNIK U DRUGOM KRUGU: Geopolitički analitičar Predrag Rajić o izborima u Češkoj

Novosti online

17. 01. 2023. u 21:35

PRVO ovogodišnje predavanje Predrag Rajić posvetio je temi za koju smatra da je nedovoljno obrađena u našim medijima.

ЧЕТВРТИ ПРЕДСЕДНИК У ДРУГОМ КРУГУ: Геополитички аналитичар Предраг Рајић о изборима у Чешкој

M.Stojković

U Češkoj je završen prvi krug glasanja na trećim direktnim predsedničkim izborima. Nakon izuzetno velike izlaznosti, prebrojavaju se glasovi sa oko petnaest hiljada birališta kako bi se odgovorilo na pitanje ko će od favorita ući u drugi krug i eventualno postati četvrti predsednik Republike Češke.

Procenjuje se da je svoj glas u prvom krugu ove godine dalo više građana nego pre pet godina kada je na izbore izašlo šezdeset i dva odsto od 8,3 miliona registrovanih birača.

Češka je parlamentarna republika sa dvodelnim parlamentom. Predsednik ima uglavnom ceremonijalne dužnosti i bira se na neposrednim izborima. Predsednik Češke ne kreira i ne utiče na politiku države, te ne može da utiče ni na spoljnopolitičke odluke. Česi su do sada, od sticanja statusa demokratske države i zbacivanja komunizma, dakle od devedesete godine, imali tri predsednika i svaki je služio po dva mandata. Prvi je bio Vaclav Havel, drugi Vaclav Klaus, a potom je došao Miloš Zeman.

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Analiza predsedničkih izbora u Češkoj"  može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!