PONOVO KLJUČA ZBOG GEJ PARADE: Polemike oko održavanja Evroprajda se zahuktavaju

V. N.

01. 08. 2022. u 07:00

MNOGO je neistina u javnosti po pitanju održavanja Evroprajda u Srbiji. Još se ne zna ni kako će, ni da li će, ni kada biti održan, rekao je juče predsednik države Aleksandar Vučić, i dodao da ne razume ni one koji su za, ni one koji su protiv tog skupa, jer "sada udaraju na svoju državu pored svih problema koje ima".

ПОНОВО КЉУЧА ЗБОГ ГЕЈ ПАРАДЕ: Полемике око одржавања Европрајда се захуктавају

Šetnja LGBT populacije u Sarajevu, Foto Kliks.ba

U javnosti su, iako je Evroprajd zakazan tek za polovinu septembra, već počela da se ukrštaju koplja "za" i "protiv" održavanja ove manifestacije, uz korišćenje sve žešće retorike. Ovim povodom, autorskim tekstom u našem listu, oglasio se i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, pozivajući nadležne u državi da spreče održavanje najvećeg skupa LGBT populacije u Evropi.

Vučić je, komentarišući na zahtev novinara autorski tekst episkopa Fotija, konstatovao da je zanimljivo što održavanje Prajda u septembru postaje glavno pitanje, a posebno jer su "sada vrlo glasni mnogi koji se ne izjašnjavaju o Jasenovcu". Predsednik je još dodao da se zna da je oko 95 odsto ljudi u Srbiji protiv Evroprajda.

- Ali, kada kažemo pustite nas da time poboljšamo poziciju Srbije na Zapadu po nekim drugim pitanjima, neće da čuju, zato što postoje nalozi sa nekih drugih strana da se u Srbiji situacija destabilizuje. Srbija će svakako čuvati svoju stabilnost i sigurnost, a kakve će odluke po tom pitanju biti obavestićemo vas krajem avgusta i početkom septembra - naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da razume crkvu koja ima svoje dogme, ali da ne može da razume političare koji se prave da ne shvataju poziciju Srbije.

PETICIJA PROTIV PRAJDA

UDRUŽENjE Ujedinjeni za tradiciju i porodicu (UTP), koje okuplja tridesetak desničarskih i antiglobalističkih organizacija, najavilo je potpisivanje peticije za zabranu Evroprajda, kao i održavanje više tribina i litija, već od 5. avgusta. Za 17. septembar zakazali su protest na Trgu republike u Beogradu.

- Najviše prezirem one koji mogu na besmislicama i glupostima da se dodvore narodu, ne razmišljajući o poziciji svoje zemlje. Samo nam je falio još taj problem uprkos svim problemima, pored hrane, suše, energenata, sankcija Rusiji, samo još nešto uz Kosovo da se navali na grbaču srpskom rukovodstvu i državi! Malo je tereta, pa sada udarajte svi zajedno, i jedni i drugi. I ovi što su za održavanje i kažu da nisam bio dovoljno jasan, pa i ovi drugi koji kažu da štitim "pedere"... Sram vas bilo, bednici jedni, udrite još malo, nije dovoljno svih ovih što tuku svaki dan! Udrite po svojoj državi i srušite je ako možete, ali nećete moći svi zajedno - bio je ogorčen Vučić.

Episkop Fotije je u autorskom tekstu za "Novosti" poručio da bi, bez obzira na "novu realnost" Zapada, Srbija trebalo da ostane na putu Svetog Save. On se zapitao i zašto je omogućeno održavanje Evroprajda i dolazak onih "koji propagiraju nešto što nije prihvaćeno u našoj srpskoj pravoslavnoj kulturi".

- Šta ćemo sutra kada naša deca budu učila u školi da ne znaju kog su pola? Da do osamnaeste godine ne znaju da li su muško ili žensko? Bolje da to sprečimo, nego da dođe do problema - naveo je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Beograd će, kako su najavili organizatori, od 12. do 18. septembra biti domaćin Evroprajda i Parada ponosa nosiće titulu evropske. Time naša prestonica postaje prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji organizuje ovu globalnu manifestaciju, a procena je da će doći oko 20.000 ljudi. Evropska Povorka ponosa zakazana je za 17. septembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)