A ZA DAME CIKLAME: Među cvećarima u Jagodini, uoči ženskog praznika

Z. Gligorijević

07. 03. 2022. u 11:16

Za Dan žena, 8. mart, cvećarka Jasmina Trifunović iz Jagodine savetuje muškarcima da svojim partnerkama poklone ciklame, jer je to cveće koje predstavlja iskrenost i vernost, a za njega se vezuje i verovanje da poseduje moć pomirenja.

А ЗА ДАМЕ ЦИКЛАМЕ: Међу цвећарима у Јагодини,  уочи женског празника

Jasmina Trifunović sa belom ciklamom / Foto Z. Gligorijević

Devojkama bi trebalo da poklanjaju bele ciklame, jer one simbolizuju čednost i čistotu. Pored velike ljubavi prema cveću, Jasmina (49), koja je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, njen suprug Goran (54) i sinovi Bojan (26) i Lazar (25), već 22 godine uzgajaju razne sorte cveća, a kako bi se posvetili ovom poslu, pre 10 godina iz grada su se preselili u koloniju "Đurđevo brdo". Danas su najveći proizvođači na teritoriji grada Jagodine i među pet najvećih u Pomoravskom okrugu.

- Kada je Goran ostao bez posla u "Juhoru", počeli smo da uzgajamo manju količinu cveća. Sada imamo 7 plastenika na 6 ari, uzgajamo preko 30 sorti, a godišnje proizvedemo preko sto hiljada saksija. Iako je sve manje kupaca, zbog kvaliteta, originalnog semena i rasada, prodamo sve što proizvedemo, jer imamo stalne mušterije iz svih opština Pomoravlja. Kupuju po dve-tri saksije, a oni koji imaju velika dvorišta, kupe i po 500 saksija. Gotovo 60 odsto "osmomartovskog" cveća već smo prodali - ponosno će Jasmina, dodajući da se najbolje prodaju muškatle.

Goran dodaje da je najteža prodaja na pijaci, jer više puta moraju da utovaraju i istovaraju saksije. Rade i po 20 sati dnevno. Nije im lako ni preko zime, kada na svaka tri sata moraju da lože kube u plastenicima. Svako ima svoj deo posla koji se, ipak, isplati, pa žive samo od njega.

Trifunovići su ponosni što se u njihovim plastenicima "šepure" raznobojne ciklame, desetak vrsta muškatli, među kojima i sorta egzotika, koju nemaju drugi cvećari, jagorčevina i ranunkulus, a već su zasađene i prolećne sorte cveća.

BOLjA ZARADA POD PLASTENIKOM

-Bojan Trifunović kaža da mada je završio master u oblasti bankarstva i kratko radio u struci, odlučio je da se posveti porodičnom biznisu.

- Jer zarada je dobra, a radim u svom dvorištu. Doduše, cene cveća nismo menjali od početka, a repromaterijal je poskupeo duplo, ali sam u međuvremenu zavoleo cveće - iskren je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri