MARKOV DEČAČKI SAN POSTAJE STVARNOST: Bolesni tinejdžer iz Gornje Ržanice kod Aleksandrovca u aprilu se useljava u novu kuću

S. Babović

01. 03. 2022. u 10:22

MARKO Smiljković, teško bolestan tinejdžer iz Gornje Ržanice kod Aleksandrovca, proslavio je 18. rođendan, a uz to je dobio i najbolji poklon za punoletstvo: vest da će njegova kuća, koju od početka decembra grade humani ljudi sredstvima donatora, biti gotova u aprilu.

МАРКОВ ДЕЧАЧКИ САН ПОСТАЈЕ СТВАРНОСТ: Болесни тинејџер из Горње Ржанице код Александровца у априлу се усељава у нову кућу

Gradnja nove kuće svakodnevno napreduje, Foto Organizatori akcije

- Marko je ušao u svet punoletnih sa više razloga za slavlje - kaže Boban Pribanović, pokretač velike humanitarne akcije.

- Radi se spoljna i izolacija plafona, i malteriše unutrašnjost kuće. Ako nas vreme posluži, u aprilu je useljenje i žurka za drugare. U međuvremenu, u drugoj polovini marta čeka nas i Markova operacija kičme u Kragujevcu, koju će obaviti Norberto Ventura, čuveni španski hirurg, a posle toga, može i ženidba!

Sudbina Marka Smiljkovića, koji se od prvih godina života bori sa potkožnim tumorima glave, vrata, desne strane tela, ali i sa teškom skoliozom, zbog čega mu je ugrađena šipka, pogodila je mnoge u Srbiji i u dijaspori. Podrška roditeljima Tomi i Nevenki, koji sami nisu mogli da obezbede bolji dom od nasleđene pradedine kuće stare jednog veka, pristigla je sa brojnih adresa.

Tako je san o novoj kući posle 12 godina - dosanjan. Montažna kuća od 78 kvadrata biće dovoljna za Marka, njegovu sestru i roditelje, na placu od tri ara, koji su poklonile prve komšije Smiljkovića. U međuvremenu je pristizala i pomoć u nameštaju, kao i podrška za bolje zdravlje sada stasalog mladića. Javila se i privatna stomatološka ordinacija iz Župe da Marku popravi zube.

Marko Smiljković, Foto B. Pribanović

Među dobrotvorima je i naš proslavljeni rukometaš Dragan Škrbić, koji je, kako su "Novosti" pisale, pomogao da Marka pregleda dr Ventura. U saradnji sa dr Srđanom Vlajovićem, načelnikom Spinalnog centra sa Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Kragujevac, operacija bi trebalo da bude u drugoj polovini marta o čemu će porodica biti obaveštena.

Kuća je posebna radost. Budući domaćin redovan je na gradilištu, pomaže majstorima koliko može.

- Zovem celo selo i sve drugare da proslavimo kada se uselimo! U svemu smo bili zajedno, zajedno i da slavimo - kaže Marko Smiljković.

Za samo mesec dana uplaćeno je 4.177.000 dinara i 3.001 evro na račune koje su objavljivale i "Novosti". Posebna komisija prati ceo projekat.

PODRŠKA I POMOĆ "NOVOSTI"

PRE gotovo sedam godina, još dok je bio u osnovnoj školi, Marko je napisao domaći zadatak "Moj život na selu", čije su delove prenele tada "Novosti": "Voleo bih da imam svoju sobu i kupatilo, da nikada više ne grejemo vodu za kupanje". Ovog proleća, ne samo da će Marko imati svoj kutak i kupatilo, već i celu kuću i nadu da će konačno imati ispravljenu kičmu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024