DOSANJAO SAN, TOPLI DOM ZA PORODICU: Odmakla gradnja nove kuće za bolesnog dečaka Marka Smiljkovića

S. Babović

25. 01. 2022. u 10:00

PRVA ploča i krov na kući već su postavljeni, a mali Marko Smiljković (16), teško bolestan dečak iz Gornje Ržanice kod Aleksandrovca, sada već pred očima vidi da se njegov san ostvaruje: dobiće nov dom.

ДОСАЊАО САН, ТОПЛИ ДОМ ЗА ПОРОДИЦУ: Одмакла градња нове куће за болесног дечака Марка Смиљковића

Foto Organizatori akcije

Humanitarci iz Župe, Srbije i dijaspore pomogli su da se sakupi novac za izgradnju nove kuće za porodicu neustrašivog srednjoškolca, koji živi sa drastičnim iskrivljenjem kičme, boreći se od malih nogu protiv tumora glave, vrata, deformacijom tela.

Neimari, koji su temelje postavili početkom decembra 2021. godine, svedoče da na gradilištu nisu bili samo u vreme praznika i jakog mraza.

Marku je, kako saznajemo, ponuđeno i da dok se kuća ne dovrši, boravi u Domu za srednjoškolce u okviru škole "Sveti Trifun", ali je zbog svoje skromnosti, rešio da ostane sa roditeljima u ruiniranom domu sve do preseljenja.

- Već se postavlja stolarija, sledi uvođenje struje, vode, malteracija, unutrašnji radovi.

Marko Smiljković, Foto "Novosti"

Posla ima, ali sve napreduje po planu, jedini "neprijatelj" je povremeno loše vreme - kaže Boban Pribanović iz Aleksandrovca, pokretač humanitarne akcije.

- Opština je donirala drva za zimu, Centar za socijalni rad je u dva navrata isplatio jednokratnu pomoć, poklonjen je dobar deo potrebnog nameštaja. Dobrotvora je dosta i za kuću i za porodicu, jer niko nije ostao imun na naše apele i želju da Marko sa svojima bude u toplom.

Foto Organizatori akcije

Smiljkovići su sanjali nov dom 12 godina. Od majstorske plate domaćina Tomislava, Markovog tate, krov je bio nedostižan. Majka Nevenka trudila se koliko je mogla, a poslednjih meseci, Markova sestra Milica radila je u kafiću kako bi pripomogla bratu i roditeljima. Dosta novca redovno odlazi na Markovo lečenje i brigu o njemu. Kuća je čekala ljude plemenite i časne.

Zadovoljni Smiljkovići, Foto Organizatori akcije

Više od četiri miliona dinara i 3.000 evra uplaćeno je na dva računa u okviru humanitarne akcije. Rođeni brat i sestra Ćalići, prve komšije Smiljkovića, sa svojim porodicama su odlučili da za nov dom poklone ceo plac od tri ara! Komisija čiji su članovi predstavnici škole, CSR, Opštinske uprave, pobrinuli su se i da brzo stignu građevinske i druge potrebne dozvole za neimarski poduhvat.

Foto Organizatori akcije

A on se odvija uz brižno "dežurstvo" malog Marka.

- Šta kome treba, ja donesem - priča neumorni dečak, koga bolest ne sprečava da potrči i skače sa cigle na ciglu da što više pripomogne.

- Donosim kafu, neko posluženje. Vredno rade svi majstori, pa sam tu da im se nađem ako šta zatreba. Zovem celo selo i sve drugare da proslavimo kada se uselimo! U svemu smo bili zajedno, zajedno i da slavimo!

Majstori na gradilištu, Foto Organizatori akcije

STIŽE I POMOĆ LEKARA

OSIM što mu grade kuću, organiztori humanitarne akcije potrudili su se i da Marko ode na dve važne medicinske kontrole kod stručnjaka Instituta za majku i dete i na Institut za ortopediju Banjica. Dečaku sledi niz testiranja, a potom i pregled kod poznatog španskog hirurga dr Norberta Venture, koji pomaža malim pacijentima sa težim deformitetima u Srbiji. Njegova podrška obezbeđena je zahvaljujući našem proslavljenom rukometašu Draganu Škrbiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu