ROMI TUŽE LIST DANAS: Reagovali na članak Marka Vidojkovića

Novosti online

23. 02. 2022. u 15:44

GRAĐANSKI pokret Opre Roma Srbija ovim putem podnosi prijavu protiv „Dnevnog lista Danas“.

РОМИ ТУЖЕ ЛИСТ ДАНАС: Реаговали на чланак Марка Видојковића

FOTO: Arhiva novosti

Ovaj list registrovan je u APR-u kao „Društvo za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF D.O.O. Beograd (Vračar)“ PIB: 100291058, MB: 17085166, Ul. Alekse Nenadovića 19 11000 Beograd-Vračar Republika Srbija koji dnevni list je dana 22. 2. 2022. godine u svojim štampanim (na strani 32) i elektronskim medijima objavio diskriminatorne stavove u vezi romske zajednice i to objavljivanjem i plasiranjem članka autora Marka Vidojkovića pod nazivom „Raj u Vuka Vrčevića, a koji stavovi su protivni Zakonu o elektronskim medijima, Krivičnom zakoniku i Zakonu o zabrani diskriminacije.

Svaka rečenica ovog članka je uperena protiv romske zajednice, tačnije čitav tekst, čije izjave izazivaju rasnu, versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i dovode romsku zajednicu u neravnopravan položaj, a opšte je poznato da romska zajednica u ovaj položaj nije dovedena samovoljno ili još gore u skladu sa svojom tradicijom i običajima kako je autor ovog teksta naveo, već zbog lošeg socio-ekonomskog statusa koji je potvrđen i raznim strateškim dokumentima, koje je Vlada poslednjih godina donosila i koji i danas važe.

Čitava javnost se digla zbog ovakvih izjava, a ono što stanovništvo RS i očekuje od Vas je da reagujete i službenim putem na ovakve izjave i plasiranje ovakvih tekstova s obzirom da isti ima elemente krivičnog dela opisanih u članu 387, stav 4

„Ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.“

Ukoliko kao društvo dozvoljavamo olako iznošenje ovakvih diskriminatornih izjava koje su na veoma lak način plasirane i dostupne širem javnom mnjenju putem javnih glasila, pomaka neće biti, već će situacija, koja je svakako teška i bez ovoga po romsku zajednicu biti samo gora.

Od Vas očekujemo da konačno postupite po našim prijavama i pokrenete odgovarajuće postupke u skladu sa Zakonom te Vas molimo da kao neko ko kontroliše rad pružalaca medijskih usluga i stara se o doslednoj primeni odredaba Zakona, postupite u skladu sa Zakonom i donesite odgovarajuće propisane mere protiv ovako protivzakonitog postupanja s obzirom na činjenicu da pružalac medijske usluge svojim sadržajem nije obezbedio ravnopravno, istinito i objektivno informisanje, a koje još podržava mržnju i nasilje i zloupotrebljava lakovernost čitalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

KAKO SE PRAVILNO KUVAJU I PRŽE JAJA: Saveti kuvara - 11 grešaka koje svi pravimo