PRED NAMA SU LEDENI DANI: Temperature će padati i do -15

Novosti online

12. 01. 2022. u 08:07

U SRBIJI se danas očekuje prestanak snežnih padavina, uz najniže dnevne temperature od minus osam do minus dva stepena, javlja RHMZ.

ПРЕД НАМА СУ ЛЕДЕНИ ДАНИ: Температуре ће падати и до -15

Foto: D. Balšić

Ovog jutra vlada umeren mraz, na severu pretežno sunčano, a u ostalim krajevima pretežno oblačno i uglavnom suvo i tek ponegde je moguće provejavanje slabog snega. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, severni i severozapadni.

Kako prognozira meteorolog Marko Čubrilo, danas i do početka vikenda nas čekaju pravi ledeni dani.

– Dnevne temperature će biti oko nule, dok će noćne biti znatno ispod nule. Temperature su već protekle noći pale na oko minus osam, posebno u tom prostoru centralne Srbije gde je najviše snega. Naredne noći će, dakle, biti vrlo hladne. Minimumi u nižim predelima od minus šest do minus 13 stepeni. Najhladnije će biti u tim oblastima gde ima najviše snega i u kotlinama gde će se nakupiti hladan vazduh koji je teži od toplog, i tu će temperature biti verovatno oko minus 15 stepeni, posebno pred zoru.

Ipak, kaže meteorolog, na planinama se očekuje i najjače zahlađenje.

– Na najvišim našim planinama, na prostoru jugozapadne Srbije, oko Pešterske visoravni, nije nemoguće da tu padne temperatura na minus 20 stepeni ujutru. To je oblast koja je inače sklona tim jako izraženim noćnim razvojima. Neke najblaže temperature očekujemo na severu, sa oko minus šest stepeni, gde je i bilo najmanje snega.

Za vikend će mraz popustiti.

– Mraz neće dugo trajati, već od petka će slabiti, ali će i dalje biti oko minus pet ili šest stepeni ujutru, s tim što će dnevne ići iznad nule. Za vikend ćemo imati neke, za naše prostore, umerenije temperature, jutarnje malo ispod nule, a dnevne iznad nule, pa će se sneg polako početi topiti u tim nižim predelima – naveo je.

Kada je reč o padavinama, one stagniraju.

– Padavine polako slabe, pa se očekuje dan bez njih. Nove padavine su moguće oko utorka, kada bi ponovo moglo i zahladiti.

I u Beogradu je jutro malo do umereno oblačno sa mrazem, tokom dana pretežno sunčano, a temperatura bez većeg kolebanja, od minus četiri do minus dva stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren severozapadni vetar.

BONUS VIDEO:

SNEG ZAVEJAO SRBIJU: Posle novogodišnjeg "proleća" sve se zabelelo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a