METEOROLOG NAJAVIO LEDENU EPIZODU: Tek je počelo, temperature će ići do -15

Tanjug

10. 01. 2022. u 13:46

PRESTANAK snežnih padavina očekuje se sutra krajem dana, kaže meteorolog Slobodan Sovilj i dodaje da se sredinom nedelje očekuju umereni i jaki jutarnji mrazevi.

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО ЛЕДЕНУ ЕПИЗОДУ: Тек је почело, температуре ће ићи до -15

Foto: N.Živanović

Sovilj je upozorio da se od srede do petka očekuju izuzetno niske temperature koje će ići od -15 do -8 stepeni.

Kada je reč o dnevnoj temperaturi do četvrtka, Sovilj kaže da će u većem delu zemlje biti ispod nule pa ćemo imati četiri "ledena" dana u nizu.

- Očekujemo zadržavanje snega na tlu bar 7-10 dana u zavisnosti od regiona, a maksimalne temperature za dane vikenda i početkom naredne nedelje biće između nula i pet stepeni, a zatim se očekuje njihov lagani porast- kazao je Sovilj.

On je za TV Tanjug rekao da će večeras u Beogradu biti moguća kratkotrajna kiša uz stvaranje poledice, a tokom noći se očekuje nastavak snežnih padavina.

Naveo je i da je trenutna visina snežnog pokrivača na širem području grada oko pet centimetara, a da je na području Kosmaja izmereno i do 15 centimetara snega.

- S obzirom na to da će snežnih padavina biti i danas i sutra na području Beograda, očekujemo da će pasti dodatnih pet do 15 centimetara na području grada - rekao je Sovilj.

Podsetio je da je na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za zapadnu, centralnu i jugozapadnu Srbiju zbog snega.

- U tim delovima je izdat narandžasti meteoalarm koji podrazumeva i više od 15 centimetara snega za 12 časova, tako da će ukupna visina snega na tom području dostići i do 30 centimetara u nižim predelima - rekao je Sovilj.

Upitan ima li šanse da se do kraja meseca vrate prolećne temperature, Sovilj kaže da je to moguće, jer je za naše podneblje karakteristična smena toplih i hladnih perioda, te da se porast temperature očekuje oko 20. januara.

- Trenutna procena RHMZ je da bi srednja januarska temeratura bila od 0 do 4 stepena, uz pojavu 5-10 ledenih dana u nižim predelima - kazao je Sovilj.

BONUS VIDEO:

BEOGRAD POD SNEGOM: Saobraćajnice prohodne, grad i večeras potpuno beo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)