PATRIJARH PORFIRIJE: Biće ozbiljnih pokušaja da se promeni hrišćanski identitet evropskih naroda

Srna

06. 01. 2022. u 09:23

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da nedavni predlog Evropske komisije da u javnom govoru u EU bude ukinuta reč Božić opominje da će u predstojećim godinama biti ozbiljnih pokušaja za promenu hrišćanskog identiteta evropskih naroda.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Биће озбиљних покушаја да се промени хришћански идентитет европских народа

Foto: Instagram/porfirije_patrijarh

Patrijarh Porfirije je naglasio da je, gledano iz tog ugla, dobro da Srpska pravoslavna crkva zaključi ugovor sa Crnom Gorom koji će makar osujetiti nameru bilo koje buduće vlade da tako nešto pokuša.

Prema njegovim rečima, nema nikakve sumnje da će SPC, čim se političke prilike u toj državi srede, pristupiti zajedničkom razmatranju svih dosadašnjih opcija koje su joj iz Podgorice dostavljene.


"Ako bude svrsishodno, neće nam biti teško da krenemo od belog papira. Sve ćemo učiniti na dobro naroda, države i Crkve. Dakle, kao i svi u našoj Crkvi, po ovom pitanju sam potpuni optimista", rekao je patrijarh Porfirije za "Politiku".
 

Foto: Novosti

Patrijarh srpski je rekao da je kod verujućih pravoslavnih ljudi, koji u velikom broju širom sveta dolaze u hram na božićnu službu, radost neizvještačena, iskrena i ni nalik marketinški definisanim osmjesima, koje zbog komercijalne dobiti forsira globalna kultura ili antikultura.


"Okupljenima u svetom hramu, a potom u svetinji doma za prazničnom trpezom, onima koji proslavljaju lečeći ili bivajući lečeni u bolnicama, vojnicima, policajcima i drugima koji su na profesionalnim dužnostima, zatvorenicima, mornarima na dalekim morima, svima neka Rožedstvo Hrista Bogomladenca donese radost, ujedini nas u zajedništvu, u molitvi jednih za druge, u veri, nadi i ljubavi. Mir Božiji! Hristos se rodi", poručio je patrijarh Porfirije.

BONUS VIDEO: 

NAROD U ŠETNjI SA PATRIJARHOM: Porfirije u poseti Sarajevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!