BOJAMA MAMI OSMEHE: Sestra iz vranjske kovid-bolnice leči i umetnošću ulepšava bolničke dane

J. Stojković

06. 12. 2021. u 15:00

MEDICINSKA sestra Jasmina Stefanović više od dve decenije radi na odeljenju vranjske oftalmologije. Nakon porodiljskog odsustva po rođenju druge ćerke vratila se na posao i ona je jedna od brojnih sestara koje su ponele teret pandemije i već tri meseca unazad radi u jednoj od vranjskih kovid-bolnica u zgradi stare Hirurgije.

БОЈАМА МАМИ ОСМЕХЕ: Сестра из врањске ковид-болнице лечи и уметношћу улепшава болничке дане

Foto J. S.

Ono što ovu požrtvovanu sestru razlikuje od koleginica koje se danonoćno bore za pacijente je to što je odlučila da svoj talenat za slikanje upotrebi tako što će oplemeniti prostor gde boravi sa svojim koleginicama, a zatim i oslika Dečje odeljenje vranjske bolnice.

- Postoji jedna prostorija u zelenoj zoni koja je namenjena sestrama, koje rade u kovid-bolnici - tu se presvlačimo, ručamo i slično. Bolnica jednostavno nije najuslovnija i silom prilika je ponovo morala da prima pacijente, koji su nama zaposlenima prioritet prioriteta. Međutim, i medicinski radnici koji svakodnevno gledaju smrti u oči, ljude kako se bore za dah, ne podnose baš jednostavno teret pandemije. Zbog toga sam ja odlučila da na pauzi za ručak u cilju predstojećih praznika oslikam prozor u toj našoj prostoriji i tako koleginicama bar na trenutak vratim osmeh na lice - priča sestra Jasmina.

Ona kaže da je nakon toga dobila poziv koji je je posebno obradovao i kome se jako posvetila, a to je praznično ukrašavanje Dečjeg odeljenja vranjske bolnice, jer je najmlađim pacijentima potrebna ta novogodišnja magija.

U ovim teškim vremenima svi treba da damo svoj doprinos. Ja volim umetnost, amaterski slikam, bavim se dekupažom, izazov mi je i mozaik, to je moj ventil i kad god mi obaveze dozvole ja se tome posvetim. Ako moj trud izmami bar jedan dečji osmeh biću posebno srećna - kaže medicinska sestra i umetnica.

NOVOGODIŠNjA EUFORIJA

U vranjskoj bolnici u toku su radovi na rekonstrukciji paviljonskog dela bolnice, pa su neka odeljenja reorganizovana. Uprkos tome svi koji zbog takvih okolnosti prođu pored Dečjeg odeljenja osmehnu se, jer valjda u svima nama i dalje postoji novogodišnja euforija, pa čak i na ne baš veselom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...