CILJ - RODNO RAVNOPRAVNA SRBIJA: Vlada usvojila strategije za rodnu ravnopravnost i procesuiranje ratnih zločina

V. C. S.

14. 10. 2021. u 23:25

VLADA je usvojila na današnjoj sednici Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine, čiji je cilj, kako je navedeno u saopštenju, prevazilaženje rodnog jaza i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kao preduslova za razvoj društva i poboljšanje svakodnevnog života žena i muškaraca, devojčica i dečaka.

ЦИЉ - РОДНО РАВНОПРАВНА СРБИЈА: Влада усвојила стратегије за родну равноправност и процесуирање ратних злочина

Arhiva

- Vizija koja se ostvaruje ovom Strategijom je rodno ravnopravna Republika Srbija, u kojoj su žene i muškarci, devojčice i dečaci, kao i osobe drugačijih rodnih identiteta ravnopravni, imaju jednaka prava i mogućnosti za lični razvoj, pružaju ravnopravan doprinos održivom razvoju društva i preuzimaju jednaku odgovornost za budućnost - navodi se u saopštenju Vlade.

U skladu s tim radiće se na jačanju kapaciteta institucija i organizacija, kao i podizanju nivoa svesti građana o rodnoj ravnopravnosti.

Takođe je usvojena i Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina za period od 2021. do 2026.

- Efikasna suđenja za ratne zločine, omogućavanje pristupa pravdi za žrtve, rasvetljavanje sudbine nestalih lica i negovanje kulture sećanja i dijaloga, neodvojivi su deo vladavine prava i odlika demokratskih društava. Usvajanjem ove strategije, Srbija je potvrdila spremnost da nastavi da gradi partnerske odnose i blisko sarađuje, kako sa državama u regionu, tako i sa međunarodnim institucijama, čiji je mandat blisko vezan za prevenciju i kažnjavanje ratnih zločina - saopšteno je posle sednice Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri