PONOVO SA SVOJIM NARODOM: U Sremskim Karlovcima, posle 113 godina, ispunjena poslednja želja velikana srpske vojvodine Đorđa Stratimirovića

J. S.

27. 09. 2021. u 21:28

UZ državne, vojne i crkvene počasti u Sremskim Karlovcima, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice iz 16. veka, juče su pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića (1822 - 1908), preneti nedavno iz Beča.

ПОНОВО СА СВОЈИМ НАРОДОМ: У Сремским Карловцима, после 113 година, испуњена последња жеља великана српске војводине Ђорђа Стратимировића

POČAST Pohranjivanje generalovih zemnih ostataka, Foto N. Karlić

Time je ispunjena njegova poslednja želja da počiva u ovoj sremskoj varoši koju je u presudnoj bici sa Mađarima odbranio 1848. predvodeći dobrovoljce iz Šajkaša i Srbije.

U obraćanju okupljenim građanima, predstavnicima SPC, Vojske Srbije, pokrajinske i novosadske vlasti među kojima su bili predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor i gradonačelnik Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se u Sremske Karlovce, u kojima je pre 173 godine formirana Srpska Vojvodina "vratio jedan od njenih najvećih sinova".

Đorđe Stratimirović, Foto Arhiva

- Delo generala Stratimirovića veliko je i večno. I kao vojnog zapovednika u sudbonosnim i slavnim bitkama koje su od njega stvorile najomiljeniju ličnost ne samo u vojsci nego i u narodu Srpske Vojvodine, i kao čoveka koji je celog svog života bio odan i posvećen interesima srpskog naroda. Generalov povratak u otadžbinu potvrda je naše odlučnosti i težnje za nacionalnim jedinstvom, koje nam je danas možda potrebnije nego ikada u istoriji - naglasio je Mirović.

Praunuk generala, Ivan Stratimirović, rekao je da suza u očima njegove porodice jeste suza radosti i ponosa jer je najzad ispoštovana testamentarana želja njihovog pretka.

Predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka, Aleksandar Đurđev, zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na podršci.

Svečanost je počela u sabornoj Crkvi Svetog Nikole liturgijom i opelom koje je služio vikar patrijarha srpskog Porfirija episkop hvostanski Justin.

PRIZNANjE NOVINARKI "NOVOSTI"

UZ blagoslov vladike sremskog Vasilija, Centar za razvoj Šajkaške dodelio je juče specijalno priznanje "Krst plemenitog Đorđa Stratimirovića" najistaknutijim predstavnicima SPC, Vojske Srbije i pojedincima koji su doprineli da se posle 113 godina ispoštuje želja generala Stratimirovića o povratku u Srbiju. Među nagrađenima je naša novinarka Jovanka Simić, autorka feljtona kao i niza tekstova o velikanima Majske skupštine i prisajedinjenju oblasti današnje Vojvodine Srbiji 1918, objavljenim u "Novostima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba