OTKRIJTE PRAVI UZROK NESVESTICE: Četiri razloga zbog kojih može da se padne u nesvest

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 11. 2023. u 20:20

NESVESTICA ili potpuni gubitak svesti ma koliko da je neprijatna može da bude potpuno bezazlena. Postoje, međutim, i situacije kada je ovo stanje životno ugrožavajuće. Do njega može da dovede veliki broj uzroka, od kojih su neki po svom karakteru bezazleni i sasvim prolazni, a neki, nažalost, fatalni.

ОТКРИЈТЕ ПРАВИ УЗРОК НЕСВЕСТИЦЕ: Четири разлога због којих може да се падне у несвест

Foto Shutterstock

Studije su pokazale da do nesvestice, odnosno privremenog gubitka ili zamračenja svesti, mimo onih najčešćih razloga - pada krvnog pritiska, malokrvnosti, hipoglikemije, dolazi i usled prekomerne konzumacije alkohola, sinkope, epilepsije i stresa.

Opijanje

Usled prevelike količine alkohola u organizmu zapravo ne dolazi do nesvestice, već gubitka pamćenja. Kada se govori o zamračenju svesti kao posledici konzumiranja alkohola, definišu se takozvana en bloc i fragmentarna nesvestica. U slučaju en bloc zamračenja, osoba se neće sećati ničega što je radila dok je pila. Fragmentarna zamračenja imaju tendenciju da utiču samo na delove sećanja, tako da osoba može biti u stanju da "vrati" memoriju na zahtev. U najtežim slučajevima alkoholne intoksikacije, pojedinci mogu čak i pasti u komu. Zbog toga je veoma važno potražiti hitnu pomoć ako se stanje pogoršava a svest na vraća.

Sinkopa

SINKOPA je kratak, privremeni gubitak svesti, do koga dolazi kada u mozak ne stigne dovoljno krvi. Nizak krvni pritisak obično je razlog za sinkopu jer srce ne može da pumpa, odnosno pošalje dovoljno krvi bogate kiseonikom u mozak. Sinkope se dele na one srčanog ili nesrčanog porekla i sinkope nejasnog uzroka.Neki tipovi sinkopa su ne zahtevaju dalje lečenje, a do njih može doći i kada krvni pritisak osobe padne nakon što doživi nagli bol, dehidraciju ili prebrzo ustane. Najčešće su to slučaj kod dece i mlađih odraslih osoba. Srčana sinkopa je ozbiljnija jer može da signalizira čak i životno ugrožavajući problem sa srcem.

Epilepsija

Poremećaj neuronske aktivnosti u mozgu može izazvati epileptičnu epizodu kod nekih osoba. Njihovi mišići se grče i mogu izgubiti svest. Međutim, ne znači nužno da će se neko onesvestiti kada doživi napad ako ima epilepsiju. Ovu bolest čini spektar simptoma i obuhvata mnoge druge manifstacije. Prema Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, postoji i posebna vrsta epileptičnog napada koji izaziva pomračenje svesti - to je toničko-klonički napad. Tokom ove epileptične epizode ljudi gube svest, a telo postaje ukočeno (tonična faza). Mišići se kontrahuju, što može dovesti do zatvaranja vilice (klonična faza).

Stres

Ako osoba doživi pomračenje ili gubitak svesti kao rezultat stresa, reč je o psihogenom događaju. Iako su ove nesvestice slične sinkopi i epileptičnim nesvesticama, uzroci su različiti. Postoje osećanja koja nas preplavljuju do te mere da mogu izazvati kratkotrajni gubitak svesti. Neki simptomi psihogenog zamračenja uključuju: nesvesticu, pad, trzajuće pokrete ruku i nogu, gubljenje kontrole nad bešikom i crevima, osećaj praznine i odsutnosti, gubitak pamćenja povezan sa trenutkom gubljenja svesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)