ZNOJENJE OTKRIVA OMIKRON: Drugačiji i teže prepoznatljivi simptomi u odnosu na kovid 19

V. N.

21. 12. 2021. u 15:15

SIMPTOMI koji se pojavljuju kod novozaraženih mutantnim sojem korone, omikronom, prilično su drugačiji od onih izazvanih izvornim sojem kovida 19, piše The Sun.

ЗНОЈЕЊЕ ОТКРИВА ОМИКРОН: Другачији и теже препознатљиви симптоми у односу на ковид 19

Foto Shutterstock

Oko pet simptoma se uvek iznova pojavljuje kod zaraženih ljudi, što sugeriše da bi na njih trebalo obratiti pažnju. Sa pojavom novog omikron soja, bolova u mišićima, umora, groznice i kašlja, primećena je i jedna nova neobična pojava - noćno znojenje. Zaraženi omikronom, naime, prijavljuju kako se bude u mokrim čaršavima, pidžamama i kosom natopljenom znojem.

Lekari opšte prakse u Južnoj Africi ukazali su na taj "izdajnički znak" kod inficiranih. Takođe su registrovali da pacijenti ne pate od upale grla, što je simptom koji delta soj ponekad izaziva, nego ih grlo "grebe". Još kažu da pacijenti zaraženi omikronom imaju uglavnom blage simptome, slične gripu.

Zasad se čini da inficirani omikronom takođe ne prijavljuju gubitak ukusa ili mirisa - što je glavni simptom prethodnih infekcija virusom korona.

Takođe, čini se da omikron, koji je identifikovan u više od 60 zemalja, ne dovodi do kliničke slike koja zahteva bolničko lečenje, bar ne u meri kao prethodni sojevi korone.

Zasad je objavljeno da je u Velikoj Britaniji jedan pacijent inficiran omikronom preminuo, a Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije objavila je da se deset pacijenata nalazi u engleskim bolnicama s omikronom, i da imaju između 18 i 85 godina.

Poznato je i da je većina njih vakcinisana sa dve doze.

Prema saznanjima stručnjaka, dve doze vakcine trebalo bi da smanje rizik od fatalnog ishoda kovida do 84 odsto. Međutim, zaštita od infekcije omikronom sa dve doze vakcine, ukoliko nije primljen i buster je upola manja nego protiv delta soja.

Najnoviji podaci pokazuju da se sa buster dozom zaštita od omikrona "penje" na 75 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

DELEGACIJA Srbije i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savetu Evrope, rekla da će Priština biti primljena u Savet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

12. 06. 2024. u 16:13

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama