OJAČAJTE MIŠIĆE POPRSJA: Evo šta treba da radite kako biste disali punim plućima

V. N.

13. 12. 2021. u 14:19

OSEĆAJ teskobe prilikom disanja može da bude posledica brojnih zdravstvenih problema.

ОЈАЧАЈТЕ МИШИЋЕ ПОПРСЈА: Ево шта треба да радите како бисте дисали пуним плућима

Foto Shutterstock

Međutim, kod određenog broja pacijenata se nakon lekarskog pregleda utvrdi da je reč o slaboj kondiciji, odnosno o nejakim mišićima poprsja.

Slabost muskulature grudnog koša i povijena leđa u velikoj meri otežavaju da se diše punim plućima. Jedini lek za ovo stanje je fizička aktivnost, odnosno jačanje grudnih mišića.

Da bi se disalo "punim plućima", odnosno poboljšao njihov kapacitet, osim kardio-treninga značajne su i vežbe kojima se jača muskulatura poprsja. Nju čine grudni mišići, rameni, kao i mišići nadlaktice. Samo ako su svi oni podjednako angažovani postižu se željeni rezultati. Da biste to ostvarili važno je da predložene vežbe radite najmanje tri puta nedeljno u kombinaciji sa nekom aerobnom aktivnošću.

* * * * * * * * *

Otpor dlanovima

U stojećem ili sedećem položaju spojite dlanove tako da laktovi budu u visini ramena. U trajanju od tri sekunde pružajte otpor dlanovima. Ponovite 10 puta u tri serije.

Iskoraci na dlanovima

Zauzmite položaj kao za sklek. Opružite ruke i dlanovima ostanite oslonjeni na podlogu. Radite naizmenične iskorake iz ove pozicije. Uradite maksimalan broj ponavljanja. Napravite pauzu od 30 sekundi pre sledeće vežbe.

Stojeći sklek

Iz stojećeg stava oslonite se rukama na zid. Telo bi trebalo da bude pod nagibom. Iz tog položaja uradite sklek, dok istovremeno podižite jednu ispruženu nogu unazad. Pri sledećem skleku podižite drugu nogu, i tako naizmenično. Ovom vežbom osim grudnih mišića aktiviraju se i mišići zadnjice. Uradite tri serije po 20 ponavljanja.

Stezanje pesnice

Istegnite i raširite prste na rukama. Zatim, stisnite šaku u pesnicu i držite nekoliko sekundi, pa opet raširite prste. Rezultati ove vežbe su mnogo efikasniji ukoliko se radi sa oprugom.

Ležeći sklek

Lezite na stomak, pa se izdignite od podloge oslanjajući se na ruke i kolena. Dlanove postavite malo šire od širine ramena i pri spuštanju savijajte laktove u stranu. Vežba se izvodi u tri serije po osam ponavljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)