KAPI ZA NOS NISU ZA DECU: Za ublažavanje prehlade kod najmlađih, ipak, ne bi trebalo posezati za svime što se reklamira

V. N.

18. 12. 2021. u 14:17

DECA se, pokazuju istraživanja, prehlade šest do osam puta godišnje, ili - dva puta češće nego odrasli.

КАПИ ЗА НОС НИСУ ЗА ДЕЦУ: За ублажавање прехладе код најмлађих,  ипак, не би требало посезати за свиме што се рекламира

Foto Shutterstock

I kod najmlađih prehlada može da ima različit tok, od vrlo blagog, do ozbiljnog sa izraženom visokom temperaturom.

Mnogim roditeljima je teško da naprave granicu do kad sami mogu da pružaju pomoć detetu, a kada bi trebalo da ga ipak odvedu kod lekara.

U slobodnoj prodaji postoji mnoštvo preparata za ublažavanje simptoma prehlade, ali nikako ne bi trebalo da se smetne sa uma da ne postoji univerzalni lek koji definitivno može da pomogne da deci ne curi nos i da prestanu sa kijanjem.

Prva pomoć

Apoteke i drogerije su pune lekova za prehladu i kašalj za koje se tvrdi da ublažavaju simptome uobičajene prehlade. Međutim, prema analizama koje su navedene u stručnom medicinskom časopisu British Medical Journal, malo je dokaza da su ovi lekovi i preparati efikasni. Ono što je bitno da se zna da dekongestivi (supstance koje se nalaze u sprejovima za otpušavanje nosa) nisu pogodni za bebe, decu i trudnice. Prehlada najčešće uključuje bol u grlu, kašalj, zapušen nos, visoku temperaturu i kijavicu. Svi ovi simptomi - koliko god bili iritantni - najčešće nestanu za nedelju dana. Prva pomoć bi bili mirovanje i zdrav kuvani obrok.

Slani rastvor

Doktor Raul Čodari, pedijatar i portparol Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece, poručuje roditeljima da kada je dete prehlađeno probaju slane sprejove na nos. Oni mogu da se nabave i kao sprejovi i kao kapi. Slana voda pomaže da se otpuši nos i smanjuje neprijatan osećaj. Nema propratnih efekata, može da se koristi više puta na dan i dokazano je da smanjuje oticanje oko nosa, rekao je dr Čodari.

Kućni lekovi

Svaka kućna apoteka u ovo doba godine trebalo bi da sadrži paracetamol za snižavanje povišene telesne temperature. Kako se navodi u istraživanju British Medical Journal, nijedan drugi lek u slučaju prehlade nije potreban. Uz to, mediciniski zvaničnici u Velikoj Britaniji navode da je malo dokaza i da dodaci ishrani poput vitamina C, cinka ili belog luka sprečavaju prehlade ili ubrzavaju oporavak.

Sprečavanje širenja infekcije

Da bi sprečili da virus sa deteta pređe na ostale ukućane, vrlo je važno da se ruke učestalo peru toplom vodom i sapunom i da se njima ne dodiruju nos i oči. Uz to, važno je i da se prilikom kijanja i kašljanja koriste maramice da bi se "uhvatili" mikrobi i što pre bacili u kantu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)