VEŽBE ZA STARIJE OD 65 GODINA: Fizička aktivnost poboljšava ravnotežu

V. N.

30. 07. 2021. u 16:00

ZA starije od 65 godina doktori, takođe, savetuju fizičku aktivnost. Tačnije, dva dana u nedelji trebalo bi da praktikuju neke od vežbi koje poboljšavaju snagu mišića, ravnotežu i fleksibilnost.

ВЕЖБЕ ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА: Физичка активност побољшава равнотежу

Foto: Depositphotos

Na spisku rekreacije koja se preporučuje starijima od 65 godina je ples, akvabik, tai či i pilates. Bitan savet za osobe u trećem dobu je i taj da laganom šetnjom prekidaju dugotrajno sedenje i stajanje.

S obzirom na to da je dokazano da vežbe pomoću velike pilates lopte, koje zahtevaju stalno balansiranje, mogu da doprinesu pravilnom držanju tela, boljoj ravnoteži i većoj čvrstini mišića, predlažemo vam neke od njih. Inače, i kad ne vežbate možete da praktikujete sedenje na pilates lopti. Ono se preporučuje, jer telo tada stalno menja položaj, što je dobro za jačanje mišića, poboljšanje koncentracije i cirkulaciju.

Kotrljanje

Lezite na loptu i kotrljajte se sve dok vam leđa ne budu u potpunosti na lopti. Opustite bokove i glavu, a ruke neka lagano padnu sa strane. Zadržite se u položaju dok ne izbrojite do pet.

Istezanje

Raskoračni stav, nagnite se napred. Ruke su ispružene, a dlanovi na lopti. Kotrljajte je u jednu pa u drugu stranu gurajući grudi prema podu, istegnite leđa i tetive. Zadržite se u položaju do pet udisaja.

Jačanje nogu

Sedite na loptu, stopala su u širini kukova. Ispružite ruke ispred sebe da biste lakše održavali ravnotežu. Polagano uz udah ispružite desnu nogu, a s izdahom je polagano spustite. Ponovite i drugom nogom i nastavite da vežbate naizmenično. Vežbu ponovite pet puta sa svakom nogom.

Balansiranje

Podignite desnu nogu i podignite loptu iznad glave. Polako spuštajte loptu na pod, pa podižite. Ponovite pet puta, pa uradite isto sa podignutom levom nogom.

Ispravljanje leđa

Sedite na loptu i raširite noge. Oslonite laktove na kolena, opustite se i istegnite. Za bolji efekat lagano gurajte kolena laktovima. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a