INSTITUT IGALO OTVARA VRATA: Prvi pacijenti stižu 15. marta

V. V.

04. 03. 2021. u 12:42

NAJKASNIJE naredne sedmice, radnicima Instituta „Dr Simo Milošević" biće isplaćene decembarska i januaraska plata, kazala je v.d. direktora ove ustanove dr Marina Delić.

ИНСТИТУТ ИГАЛО ОТВАРА ВРАТА: Први пацијенти стижу 15. марта

Foto: V. V.

Prema njenim rečima Institut će biti otvoren 15. marta, tada će stići i prvi pacijenti, a za pripreme za otvaranje i za isplatu zaostalih zarada biće dovoljan kredit od dva milona evra koji im je nedavno odobrio IRF.

- Od kredita ćemo osim plata za decembar i januar, za šta je potrebno oko 620 hiljada evra, isplatiti još neka potraživanja i pripremiti se za otvaranje. Imaćemo i za februarsku platu kada za to dođe vreme. Sve smo radili ubrzano, IRF je uvideo da nam je hitno potrebna pomoć.Institut je velika firma i veliki su rashodi iako su radnici na 70 odsto zarada, kazala je dr Delić.

Plate će i sada biti obračunate po starim koeficijentima, ali taj problem treba što pre rešiti.

Foto: V. V.

 

– Moraćemo pristupiti drugačijem obračunu plata, stalno nam pristižu tužbe. Za tu promenu nam je potreban odbor direktora, dogovor sa Sindikatom. Po mom mišljenju, što pre to uradimo, biće bolje, kaže dr Delić.

Odluka da Institut bude otvoren 15. marta, doneta je nakon razgovora sa čelnicima Doma zdravlja i predsednikom Opštine, a nakon što isteknu strože mere zaštite od korone, ističe dr Delić. Prvi pacijenti biće osiguranici Fonda zdravstva, njih 250. Tenutno je 500 predmeta na čekanju. Izuzetna je povoljnost što će samoplatežni gosti biti smešteni u Drugoj fazi Instituta, Mediteranskom centru, ali po ceni aranžmana koja se primenjuje u starom delu ove ustanove.

 

NASTAVLjENA SARADNjA SA LIBIJOM

Norveški program neće početi do kraja juna. Termin dolaska za goste iz Holandije biće poznat nakon odluke njihove Vlada. Saradnje sa Libijom je nastavljena, a pacijetni iz ove zemlje ostaju u Igalu oko tri meseca, i duže. Do sada ih je rehabilitovano oko  150.

-Iz ambasade Libije u Beogradu uveravaju nas da ima dosta pacijenata koji čekaju a oni koji su već bili u  Institutu izuzetno su zadovoljni tretmanom. Dok je Institut bio zatvoren pacijenti iz Libije bili su u privatnom smeštaju i koristili terapije.

 

NOVA PROCENA VREDNOSTI IMOVINE

Menadžment Instituta je angažovao kompaniju koja je uradila novu procenu vrednosti imovine Instituta koji je 12 godina na listi za privatizaciju. Ona je duplo veća od  prethodno utvrđene. To pokazuje da nakon četiri, pet neuspelih pokušaja, nešto treba  menjati.

- Možda bi privatno-javno partnerstvo bilo dobro, ali mi smo akcionarsko društvo. Treba sesti sa većinskim vlasnikom i drugima i naći najbolje rešenje za Institut - uverena je dr Delić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)