REKA BEZBEDNA 30 DANA: Stanovnici Rečna postigli dogovor sa koncesionarom

I. D. S.

13. 10. 2020. u 11:54

MEŠTANI Rečina dogovorili su se sa koncesionarom "Hidro lodžistiks" o obustavljanju svih radova na gradnji male hidroelektrane Skrbuša u mestu Rečina na mesec dana, nakon što su u nedelju blokirali put prema reci i mašinskom postrojenju hidroelektrane.

РЕКА БЕЗБЕДНА 30 ДАНА: Становници Речна постигли договор са концесионаром

Foto Jutjub

Vlasnici imanja i aktivisti postigli su dogovor sa predstavnicima kompanije, koja je dobila koncesije nad rekom Skrbuša, da se na mesec dana obustave svi radovi na gradnji male hidroelektrane. To je potvrdio i meštanin Vasilije Ivanović koji je bio na sastanku sa investitorima, te kazao da će u tom periodu pokušati da nađu zajednički stav, ali i da će meštani posmatrati situaciju na terenu.

- Investitor je dao reč da neće ništa početi da radi, mi smo dali reč da će prestati blokade. To je test i naše i njihove reči - poručio je Ivanović.

Ranije je došlo do rasprave između vlasnika imanja u Rečinama, koji su za, odnosno protiv gradnje mHE, a predstavnici obe grupe meštana su se na poziv izvršnog direktora "Hidro lodžistiks" Slavena Burzanovića tada udaljili sa mesta protesta kako bi razgovarali.

Meštani Rečina su u nedelju ujutru blokirali put prema mašinskom postrojenju mini-hidroelektrane i poručili da neće odustati bez obzira na pritiske, navodeći da imaju sve veću podršku i domaće i međunarodne javnosti.

NVO Euromost pozvala je investitore koji "napadaju reke na severu Crne Gore", da se odmah povuku sa severa i ne izazivaju sukobe, te poručila da će na svaku prvokaciju biti odgovoreno.

- Očigledno je današnji pokušaj okupljanja investitora u Rečinama sa svojim plaćenicima pokušaj izazivanja incidenata koji mogu izazvati nesagledive posledice i po živote ljudi. Zato pozivamo nadležne institucije da obezbede sve skupove građana i ekoloških aktivista u Rečinama kod Kolašina, gde građani i ekološki aktivisti brane ovu reku od uništavanja, shodno Ustavu Crne Gore - kazali su iz NVO Euromost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba