ČLANOVI DF NAPUSTILI ODBOR ZA ANTIKORUPCIJU: Ne možemo da žmurimo na zloupotrebe DPSv

V. K.

29. 07. 2020. u 14:29

Članovi Odbora za antikorupciju iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta Branka Bošnjak, Jovan Jole Vučurović i Predrag Bulatović (predsednik) podneli su ostavke na članstvo u tom skupštinskom telu.

ЧЛАНОВИ ДФ НАПУСТИЛИ ОДБОР ЗА АНТИКОРУПЦИЈУ: Не можемо да жмуримо на злоупотребе ДПСв

Skupština CG

Neposredan povod da članovi ovog Odbora iz DF-a da napuste ovaj Odbor jeste odbijanje Demokratske partije socijalista da se izvrši kontrola višemilionskog trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve za socijalna davanja, a posebno u periodu od trenutka jednostrane promene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje je u aprilu inicirala Demokratska partija socijalista, a potom usvojila sa svojim partnerima.

- Do tada ovim Zakonom je bilo zabranjeno u izbornoj godini izdvajati za socijalna davanja iz tekuće budžetske rezerve. Demokratski front smatra da treba pomagati najsiromašnije građane i pružati socijalnu pomoć, a posebno danas u uslovima epidemije, kaže se u saopštenju.

Dosadašnji članovi Odbora još dodaju da, poučeni dosadašnjim iskustvima da DPS brutalno zloupotrebljava državne resurse i finansije, Demokratski front je predložio kontrolno saslušanje predsednika Nacionalnog koordinacionog tela, ministra finansija i ministra rada i socijalnog staranja a na temu trošenja ovih sredstava. Kako je DPS odbio kontrolu trošenja ovih sredstava i kako nije predložio niti jedan drugi format rasprave na Odboru za antikorupciju povodom ovog pitanja, članovi Odbora iz Demokratskog fronta ocenjuju da nema svrhe da ostanu dalje u tom telu. Ovim činom šaljemo poruku i domaćoj javnosti, ali i međunarodnim faktorima da je veoma moguće da Vlada i DPS kroz navodna socijalna davanja mogu zloupotrebiti višemilionske iznose za izborne svrhe.

- Ono što je nesporno jeste da će ova oblast biti van kontrole, a naročito u periodu od izmene zakona do raspisivanja izbora, ali i sve do održavanja izbora. Očigledno je i da DPS ne želi i da sprečava kontrolu načina trošenja ovih sredstava, ističe se u saopštenju.

Članovi Odbora iz Demokratskog fronta podsećaju da je u kontinuitetu rada ovog Odbora, DPS sprečavao ostvarenje njegove kontrolne funkcije rada državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a što je jasno propisivao Poslovnik Skupštine.

- Takođe, sprečavano je ostvarenje i jasnih zakonskih normi koje su davale mogućnost kontrole rada tužilaštva, a posebno rad VDT i rad glavnog specijanog državnog tužioca. Članovi Odbora iz DF su ulagali napore da uprkos opstrukcijama DPS ostvare minimum funkcija ovog Odbora, ali odbijanje da se kontroliše trošenje sredstava iz budžetske rezerve za socijalna davanja predstavlja dodatni i ključni razlog za podnošenje ostavki. O razlozima podnošenja ostavke Demokratski front će obavestiti delegaciju Evropske komisije u Podgorici, predstavnike drugih posmatračkih međunarodnih misija i pojedine ambasade u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!