IZMENAMA ZAKONA UŠTEDA 15 CENTI: "Korigovani" cenovnici u radnjama, evo koliko su prosečno pojeftinili brašno i zejtin

I. D. S.

18. 05. 2022. u 07:26

NAJVEĆI trgovački marketi su, nakon što je pre desetak dana ukinut porez na dodatu vrednost za brašno i ulje, umanjili cene tih proizvoda za oko 15 centi.

ИЗМЕНАМА ЗАКОНА УШТЕДА 15 ЦЕНТИ: Кориговани ценовници у радњама, ево колико су просечно појефтинили брашно и зејтин

Foto: I. D. S.

Ipak, cene nisu menjane za sve proizvode, pa zavisno od proizvođača, variraju i obračunata sniženja. Kako ocenjuju u Uniji slobodnih sindikata, pozdravljaju ove izmene zakona, a da je druga priča koliko je propis primenjiv u praksi.

Nakon što je Skupština podržala predlog Vlade da se na brašno, ulje i so ukine, odnosno smanji PDV, stvorena je mogućnost da trgovci snize cene tih proizvoda. Iako ih Zakon na to ne obavezuje, trgovci su korigovali cene dela tih proizvoda. Da su cene umanjene potvrdili su nam i u Domaćoj trgovini u sklopu koje posluju "Aroma", "Konto" i "Siti" marketi.

- Na osnovu izmena Zakona o porezu na dodatnu vrednost, naša kompanija umanjila je cene brašna, suncokretovog ulja i soli. Napominjemo da smo prihvatili preporuke Vlade i shodno izmenama PDV-a smanjili cene pomenutih proizvoda u svim našim marketima - rekli su nam iz te kompanije. Ipak, nisu precizirali da li manje cene važe za sve brendove tih proizvoda, te koliko su cene umanjene.

Cene variraju od marketa do marketa, ono u šta smo se uverili je da su pojedine ostale na nivou od pre usvajanja zakona. Najjeftinije ulje sada se može naći za 1,74 evra, dok je pre ukidanja PDV najniža cena bila 1,99. Nakon što su cene korigovane kilogram soli se plaća najmanje 39 centi, nekoliko centi manje nego pre izmena Zakona, dok je najskuplje oko 70 centi.

DA HLEBU IZBRIŠU NAMET

U SKUPŠTINSKU proceduru je ušao i predlog da se do kraja godine ukine PDV na promet hleba koji sada iznosi sedam odsto.

- Već smanjeni PDV na brašno, po najavama iz pekarske industrije, neće uticati na smanjenje cene hleba, budući da su pekarima troškovi suštinski ostali isti, jer sada neće plaćati PDV na brašno, ali neće imati ni pravo na povraćaj tog PDV, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada. Zato je jedini održiv način za smanjenje cene hleba zapravo smanjenje PDV sa sadašnjih sedam na nula odsto - navodi se u obrazloženju predloga.

Kada je reč o brašnu, cene su snižene i do 20 centi. Ipak, zavisno od proizvođača, variraju cene, pa su u međuvremenu neka poskupela, a neke cene ostale na istom uprkos ukidanju PDV. Tako se trenutno kilogram brašna plaća najmanje 65 centi, a najskuplje košta 1,59 evra.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da je napravljen veliki pomak, te ističu da je svako snižavanje cena pozitivno i mora se osetiti u pozitivnom smislu.

- Da li je ono dovoljno ili nije to je drugo pitanje. Posebna je priča i koliko je Zakon primenjiv u praksi. No svakako, iako je u njemu dosta nejasnoća, bitno je da Zakon postoji. Nije sveto pismo, uvek se može doraditi. Ono što je važno je da te mere koje se donesu budu jasne, da se zna kako će se ta cena formirati. Moramo da znamo ko kontroliše taj Zakon, te smatramo da se tu može uvesti neka vrsta krivične odgovornosti - poručili su iz USS.

Foto: I. D. S.

Da će u slučaju da dođe do novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica ove mere neće biti dovoljne i da će država morati da ima nove mehanizme i mere, nedavno je poručio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

- Doneli smo odluku da ovo važi do 3. jula. Tu smo faktički obuhvatili četiri obračunska perioda. Za očekivati je da će za mesec-dva biti mnogo jasnija slika što se tiče dugoročnih efekata i načina snabdevanja i cena - kazao je Damjanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)