SAOPŠTENJE KRIVOKAPIĆA: Premijer Crne Gore naveo pet stavki

V. K.

21. 09. 2021. u 21:44

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izdao je saopštenje o eventualnoj rekonstrukciji Vlade u kom navodi pet stavki.

САОПШТЕЊЕ КРИВОКАПИЋА:  Премијер Црне Горе навео пет ставки

Foto: D. Milovanović

NJegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Sporazum nosioca 3 izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka - odnosno 2024. godine.

Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada CG stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština CG prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapređenje rada Vlade i Skupštine CG kroz njihov ustavni odnos obezbediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1.Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati tri potpredsednika. Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)