MEDOJEVIĆ UPOZORAVA: Crna Gora ide u haos

Novosti online

31. 08. 2021. u 16:02

VLADA Crne Gore nije razumela koja je njena uloga niti je shvatila u kojem istorijskom trenutku stupa na scenu, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

МЕДОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Црна Гора иде у хаос

Foto: Arhiva

- Ništa nisu uradili od onoga što je jedna post-totalitarna vlada morala da uradi. Imali su dužnost da učine vrlo konkretne reformske korake, naročito što to rade 30 godina kasnije u odnosu na neke druge zemlje. Govorim pre svega o otvaranju dosijea komunističke tajne policije, sprovođenju procesa lustracije i suočavanja sa zločinima totalitarnog režima - naveo je Medojević na konferenciji za medije o godinu dana promene vlasti u Crnoj Gori.

Reč je o setu, kako dodaje, koji je morao i da podrazumeva i zabranu rada jedne političke organizacije.

- Ako preskočimo ove korake država ne može da bude demokratska i na pogrešne temelje na koje je postavljena i kad tad sistem upada u nestabilnosti i krize. Ova Vlada ne da nije otvorila dosijee, nego otvoreno sumnjam da je Krivokapić vrlo pažljivo biran kao profil koji neće sprovesti reforme i to se i desilo u ovih godinu dana -naveo je Medojević.

Dvostruki su razlozi za lustraciju, smatra on.

- Da iz državne uprave eliminišemo one koji su zauzimali pozicije da bi služili partiji. U naše institucije su se infiltrirali i članovi mafije. Ovo su istorijski, ne dnevno-politički razlozi. Mislim da Krivokapić to nije shvatio i izabran je od stranih adresa kao profil koji ne zna ni o čemu ja pričam. On ima neku floskulu da smo mi za zamene, a oni za promene. Da ga pitamo šta to znači on ne bi ni znao, jer mu je to neko napisao. DF jeste antisistemska opozicija koja se zalaže za promenu, a ne šminkanje sistema - kazao je lider PzP-a.

Osvrnuo se i na ekonomiju.

- U prvom kvartalu smo imali pad društvenog proizvoda od šest prošlo. Još nemamo rezultate kako je kretanje BDP-a. Danas je 31. avgusta i danas Monstat treba da objavi godišnji izveštaj. Kad uđete na njihov sajt dobijete neprijatno obrazloženje da zbog tehničkih razloga nisu mogli da objave. Očigledno je da je Krivokapić stopirao objavljivanje rezultata o “brtutalnoj” sezoni koju su najavljivali - naveo je Medojević.

Kako je istakao, ne znamo realan broj onih koji su ostali bez posla kao i koliko je dug povećan.

- Kad sam ja analizirao lako smo došli do zaključka da je spoljni dug uvećan za 18 posto sa tendencijom da će biti uvećan. Naplata poreza u prvih sedam meseci je manja za skoro četiri posto. Ako uporedimo prihode u prvih sedam meseci naplaćeno je 96 odsto u odnosu na prošlu godinu, a svi znamo kako je katastrofalna prošla sezona bila - rekao je Medojević uz ocenu da su podaci “zabrinjavajući”, a ne “brutalni” kako je najavljivao ministar finansija Spajić.

On je naglasio da je do kraja jula crnogorski budžet oštećen za 30 miliona evra od prometa cigareta na ulici.

- Jasno je da to ne može da padne s neba i uveze se kroz banane, već da je reč o organizovanom švercu u koji je upleten neko iz vlasti i ko dobija svoj deo. Nadležni to ne mogu ni da istraže jer nije sprovedena lustracija - ponovio je Medojević.

Posebno zabrinjava, kako ocenjuje, to što Vlada nema ni podršku stranih investitora pa su direktne strane investicije manje za 20 odsto.

- Strani investitori povlače novac i iznose ga napolje i svi parametri dovode do zaključka da Crna Gora ide u haos. Vlada ne prepoznaje osnovne uzroke problema i rešava ih zaduženjem, populizmom i propagandom - dodao je Medojević.

(CDM)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024