CRNA GORA U PROBLEMIMA: Medojević otkrio o čemu se radi

Novosti online

13. 08. 2021. u 15:22

PRVA banka se godinama nalazi u problemima i njen opstanak na finansijskom tržištu duguje podršci bivšeg režima i sistemskom “zatvaranju očiju” od strane CBCG kao regulatora, rekao je predsednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević.

ЦРНА ГОРА У ПРОБЛЕМИМА: Медојевић открио о чему се ради

Foto arhiva

On dodaje da je Prva banka sistemski važna banka iz dva razloga i to jer je pored Aca Đukanovića, EPCG najveći akcionar (24%) i depozitar a drugi, da je Milo Đukanović tokom svoje vladavine uveo automatizam plasiranja depozita državnih organa, preduzeća, fondova, opština, javnih ustanova u tu banku.

Medojević kaže da je smena režima Đukanovića sad otvorila pitanje plasmana ovih državnih sredstava i da se moraju uzeti u obzir tržišni uslovi i kriterijumi, te odmah ukinuti automatizam i monopol ove banke.

Takođe, nedostatak kapitala i toksična aktiva su istorijski problem ove banke od osnivanja, pa je Vlada preko plasmana državnih depozita, a i direktnom pozajmicom od 44 miliona evra (od kojih nije vraćeno 10 miliona evra), neprekidno uskakala i spasavala banku od stečaja.

- Briga DF-a za stanje u ovoj banci je isključivo vezano za zaštitu depozita države i sa njom povezanih institucija i preduzeća, a posebno EPCG i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema od neželjenih posledica nekontrolisanog i stihijskog scenarija, koji je moguć i realan. Moja saznanja o stanju kapitala, koeficijentu adekvatnosti kapitala i iznosima toksične aktive zahtevaju hitnu reakciju regulatora CBCG koji je po Ustavu i zakonu zadužen za kontrolu banaka i stabilnost finansijskog sistema - kaže Nebojša Medojević.

On smatra da su problemi sa “rupom u aktivi”  takvi da zahtevaju hitnu reakciju i preduzimanje konkretnih mera i aktivnosti od strane CBCG, koja neodgovorno ćuti i sakriva probleme pod tepih, takođe dugogodišnje praćenje poslovanja banke ukazuje na veoma opasnu neozbiljnost i neodgovornost CBCG koja godinama toleriše friziranje finansijskih izveštaja i prikrivanje nivoa toksične aktive i nenaplativih i loše obezbeđenih kredita i štiti privatne interese brata predsednika DPS-a.

- DF insistira da se odmah objavi Preliminarni izveštaj QAR (izveštaj o kvalitetu aktive) koji je napisao Ernst&Young, u generalnim terminima o stanju kapitala Prve Banke, kao i o statusu potraživanja banke prema češkom fondu APS - isključiv je Medojević.

On poziva Guvernera CBCG da odmah preuzme potpunu odgovornost za nastavak poslovanja Prve Banke, jer u slučaju negativnog ishoda, Medojević nagoveštava da će podneti krivične prijave protiv dva guvernera, svih revizorskih kuća od 2011 do danas koje su učestvovale u lažiranju poslovnih knjiga i finansijskih izeštaja u korist interesa Prve familije.

Smatra da neblagovremena reakcija CBCG može ugroziti depozite države i državnih preduzeća i institucija, direktno ošteti EPCG za više desetina miliona evra i proizvesti nove štete i troškove za državu.

- Očigledno je da su braća Đukanović svoje pare i depozite izvukli iz ove banke i da ih drže van zemlje, a da će račun platiti država i nedužni građani koji imaju depozite ili sredstva po viđenju - tvrdi on.

Nebojša Medojević podseća građane, da je on sam upozoravao javnost i građane o sličnim problemima koje su imale neke sistemske banke, a od CBCG-a i DPS-a je, kako tvrdi, bio optuživan za širenje panike neproverenim informacijama i ugrožavanja poverenja u finansijski sistem,ali on kaže i da je taj put bio u pravu i banke su otišle u stečaj i likvidaciju. Država je preuzela obavezu da isplati depozite do 50.000 evra, a država i mnoge državne institucije i opštine su ostale bez svog novca.

- Upozoravam i novu Vladu i policiju i tužilaštvo, da će svi snositi odgovornost za ignorisanje stanja u ovoj banci koje može rezultirati velikim štetama za državu i ugroziti stabilnost finansijskog sistema. DF upozorava Krivu Vladu u ostavci, da se ne igra i ne pomišlja da parama države i poreskih obveznika dokapitalizuje ili na drugi način spasava ovu banku. Vlasnici banke, braća Đukanović, treba da iz svojih fondova u inostranstvu plate troškove loših plasmana i pokriju rupu u aktivi i kapitalu banke. Neće mi biti drago da ponovo budem u pravu - zaključuje Medojević.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri